Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Solidarita boří hranice. Politik ubytoval Ukrajince místo turistů, ti mu ještě nabídli pomoc

Autor: diz - 
8. března 2022
19:04

Koncem února vpadla ruská vojska na Ukrajinu. Ač se jedná o konflikt vzdálený od České republiky stovky kilometrů, bezprostředně ovlivňuje životy mnohých v celé Evropě. Zdánlivě i v okolnostech, které by málokdo čekal. Zastupitel Prahy 3 David Soukup (ANO) například kvůli možnosti ubytování uprchlíků z Ukrajiny zrušil rezervace, které měl nasmlouvané v rámci služby Airbnb. Místo rozhořčení jej ze strany zahraničních turistů čekala nevídaná solidarita a ochota poskytnout pomocnou ruku.

Údiv a dojetí neskrýval David Soukup, jenž od roku 2018 sedí v zastupitelstvu Prahy 3 a od roku 2019 je rovněž předsedou Rady České tiskové kanceláře, ve svém příspěvku na twitteru. „Napsali nám turisté, kterým jsme zrušili ubytování skrze Airbnb, protože chci pomoci s ubytováním rodině kamaráda, která uprchla z Kyjeva,“ uvedl Soukup. Pod příspěvek připojil screen zprávy, kterou mu turisté z Nizozemska poslali.

Nejen „díky“

Svět je vděčný za lidi, jako jste vy,“ adresovali Soukupovi v anglickém jazyce lidé, kteří chtěli do Čech vycestovat. „Bůh žehnej vám i těm, kterým pomáháte. Děkujeme za vaši štědrost a laskavost vůči světu.“ A jen u slov díků nezůstalo.

„Měli jsme v plánu se svou rodinou Prahu navštívit, ale vědomí toho, že jiná rodina bude spát v teple a bezpečí, znamená mnohem víc,“ uvedli dále, a nadto se začali vyptávat, zda by se do pomoci lidem, které z domovů i domoviny vyhnala válka, mohli přidat. „Možná existuje způsob, jak se vzdát náhrady, abyste mohli peníze použít na zásoby? Určitě je vaše iniciativa tak hřejivá.“

Odpuštěné penále

„Můj známý pochází z Ukrajiny, kde má také manželku, příbuzné, rodinu. Po ruské invazi organizoval jejich přepravu přes Slovensko do Čech a požádal mne, zda bych mu nepomohl s ubytováním,“ vyjádřil se Soukup pro Blesk, jak vlastně k celé situaci došlo.

„Přišlo mi to správné, protože v Praze, a určitě nejen v té, žijí lidé, kteří své byty poskytují pro krátkodobý pronájem. Takových bytů je v Praze určitě na stovky. Přitom beztak zejí prázdnotou, protože turisté kvůli covidu nejezdí tolik, co dříve.“ Proto rodině svého známého nabídl svůj byt na Vinohradech, který v rámci služby Airbnb nabízí turistům pro krátkodobé ubytování.

Že by tím ale rozpoutal podobnou vlnu solidarity i v zahraničí – s tím nepočítal. Přitom by se tak mohlo zdát. Původně mu totiž za uzavřené rezervace, které zrušil na dva měsíce dopředu, hrozilo od společnosti Airbnb penále, o čemž turisté hovořili ve své odpovědi Soukopovi, když hovořili o „náhradě“.

„Společnosti Airbnb jsem vysvětlil situaci i důvod, proč jsem rezervace zrušil. A pochopili to, a dokonce na svých stránkách sami zveřejnili výzvu na pomoc ukrajinským uprchlíkům,“ uvedl Soukup s tím, že jej žádné penále nečekalo ani v jednom případě zrušených rezervací. Učinil tak na dva měsíce dopředu. „Ačkoliv se obávám, že válka potrvá déle, a tudíž i nouze uprchlíků z Ukrajiny,” je si Soukup vědom. Zda jde ze strany Airbnb v rámci výzvy o ubytování Ukrajinců přímo o reakci na jeho počínání, si Soukup nemyslí. Společnost na zaslané dotazy dosud nereagovala.

Inspirace za hranicemi?

Na internetových stránkách Airbnb se v posledních dnech objevila výzva Pomoz ubytovat 100 000 uprchlíků z Ukrajiny, a to buď zdarma, nebo alespoň se slevou. Jde o další z konkrétních kroků ohledně ubytování uprchlíků, kteří se v Praze objevili. Pražský magistrát, krom toho, že ubytovává uprchlíky v rámci svých disponujících kapacit, jim například promíjí poplatek z pobytu v hotelech či penzionech.

V rámci historie fungování společnosti Airbnb se nejedná o novum. Když v roce 2012 zasáhl americký New York hurikán Sandy, jedna z uživatelek služby se rozhodla poskytnout své ubytování potřebným lidem bez nároku na odměnu.

„Kontaktovala Airbnb, aby zjistila, zda může nabídnout své ubytování zdarma lidem, kteří byli evakuováni. Tým Airbnb pracoval dlouhé hodiny, aby tuto možnost evakuovaným lidem zpřístupnil. A brzy na to otevřelo své domovy lidem v nouzi více než 1000 dalších hostitelů,“ stojí na stránkách společnosti.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online
Video  Rekordní částky na pomoc Ukrajině. Kam se obrátit, když chcete pomoci?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa