Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Válka na Ukrajině není videohra, jde tu o skutečné životy, varuje bývalý voják dobrovolníky

Autor: šamol - 
11. března 2022
05:00

Britští vojáci i zbraněmi nepolíbení dobrovolníci začali přijíždět na Ukrajinu, kde budou bojovat pod vedením Gruzínské národní legie proti ruské armádě. Nováčky vycvičí na třech základnách vojáci pod vedením velitele legií Mamuky Mamulašvila. Bývalí britský voják, který se také rozhodl bojovat, ale varuje, že sem lidé nemají chodit "jen pro vzrušení z boje," zde jde totiž opravdu o život. O výcviku vojáků informoval britský server Daily Mail. 

Stateční britští bývalí vojáci a dobrovolníci začali přijíždět na Ukrajinu, aby bojovali po boku gruzínské legie proti ruským silám. Daily Mail minulý týden odhalil, jak desítky bývalých britských vojáků a odbojářů vyrážely po výzvě ukrajinského prezidentaVolodymira Zelenského o pomoc při potlačení ruské invaze.

Mnozí míří do výcvikových táborů zřízených Mamukou Mamulašvillim, velitelem Gruzínské národní legie, který zprostředkoval rozhovor se dvěma Brity Thomasem a Jamesem, kteří právě dorazili do země pomoci Ukrajině. 

25letý Thomas z Londýna říká: „Strávil jsem čtyři roky v britské armádě a nyní jsem odešel, ale můj kontakt v armádě mi navrhl, abych se spojil s Mamukou, když hledali muže. Neváhal jsem. Mám dobré zkušenosti, hlavně s udržováním míru, ale klíčovou věcí je, že mám školení a lékařské znalosti, což je to, co v těchto situacích potřebujete.“ .

Není to jako Call of Duty, Rusové jsou skuteční a nebojí se zabíjet

„Ten člověk, který mě zkontaktoval s Mamukou, je s ním dobře propojený, a když mi řekl o Gruzínské legii a o tom, co dělají, neváhal jsem,“ řekl. „Kluci venku jsou velmi aktivní a výcvik, který dávají těm, kteří nemají zkušenosti, je na špičkové úrovni – mají tady pár dobrých lidí, Brity a Američany ze speciálních jednotek.

„Všichni mají různé dovednosti a sdílejí své znalosti, což je skvělé pro lidi, kteří přijíždějí a nemají žádné vojenské zkušenosti. Chci jen pomoci ukrajinskému lidu v jeho boji proti Rusku," řekl. „Člověk jako já, nemůže stát opodál a dívat se, jak jsou ženy a děti nemilosrdně bombardovány,“ dodal.

Nicméně Thomas přidal pár varovných slov pro ty, kteří by byli v pokušení cestovat na Ukrajinu a bojovat „jen pro vzrušení z boje.“ Poradil jim, aby zůstali doma a dělali nějakou humanitární práci, můžou pomoci i jinými způsoby, nemá smysl sem chodit a pravděpodobně se nechat zabít.

Tady venku se nehraje Call of Duty, tohle je skutečné a Rusové nejsou grafikou na obrazovce, mají zbraně a jsou docela připraveni střílet a zabíjet.“

Oběti ruské střelby ve městě Irpiň nedaleko Kyjeva (6.3.2022) Oběti ruské střelby ve městě Irpiň nedaleko Kyjeva (6.3.2022) | ČTK / AP / Andriy Dubchak

Bývalý skladník věří, že je před bojem řádně vyškolí

Dvaadvacetiletý James z Manchesteru, který byl skladníkem, dokud minulý měsíc nepřišel o práci, však přiznal, že neměl žádné vojenské vzdělání, ale cítil „smysl pro povinnost pomáhat“.

Dodal: „Dobře, nemám žádné zkušenosti, ale Mamuka mi nabídl, že mě bude trénovat, a instruktoři jsou zde velmi dobří. Nedají mi zbraň a nepošlou mě do první linie – naučí mě taktiku, jak používat zbraň a jak zůstat naživu, protože bych se rád vrátil živý do Manchesteru.“

 

„Jak řekl Thomas, zdejší instruktoři jsou nejlepší, jsou z Británie a USA, takže jazyk není problém, mohu poslouchat a učit se,“ pokračuje. 

„Jako spousta lidí doma jsem jen sledoval, jak se celá ta hrůza odehrává ve zprávách, a chtěl jsem pomoci. Slyšel jsem, že hledají lidi, kteří by mohli bojovat, tak jsem se rozhodl jít sem," řekl. „Jsem mladý, fit, mám ruce a nohy, tak proč nepomáhat? Můj život ve Spojeném království nikam nevedl, tak jsem odletěl sem a vydal se na hranice,“ pokračuje bývalý skladník. 

Válka Rusko vs. Ukrajina
16:15
Dnes

Komisařka ruského prezidenta pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová poprvé osobně jednala s ukrajinskou stranou o navrácení dětí, které zprostředkoval Katar. „Dnes jsme na schůzce projednali aktuální seznamy, na kterých pracujeme. Je na nich 29 dětí, které žijí v Rusku, a pracujeme na jejich opětovném spojení s blízkými na Ukrajině. Požádala jsem také o pomoc při návratu do Ruska 19 dětí, které jsou na Ukrajině nebo z různých důvodů skončily v EU,“ uvedla podle agentury TASS.

Poděkovala Kataru za vytvoření prostoru pro dialog mezi Ruskem a Ukrajinou v zájmu dětí. „Poprvé jsme se díky katarskému zprostředkování setkali s ukrajinskou stranou ve formátu face-to-face,“ dodala dětská ombudsmanka.

15:47
Dnes

„Kybernetičtí specialisté SBU vyřazují nepřátelské sledovací systémy a zařízení elektronického boje na frontě,“ tweetuje Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). „Pomocí kamikaze dronů pravidelně ničí termální kamery a technické sledovací systémy Murom, Grenader a Pergam.“

14:52
Dnes

Ukrajina obdrží další systémy Patriot pro posílení své protivzdušné obrany, ujistil dnes šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Reagoval tak podle agentury Unian na zprávy médií, že západní partneři vyvíjejí tlak na Řecko a Španělsko, aby se podělily o své „patrioty“ s Ukrajinou, čelící již déle než dva roky agresi Ruska a v poslední době především sílícím útokům na energetickou infrastrukturu.

Atény se chystají Ukrajině předat jednu a možná i dvě baterie patriotů ve verzi PAC-3, napsal řecký server Pronews s odvoláním na vládní zdroje, podle kterého má Řecko na oplátku obdržet blíže neupřesněné americké záruky vůči turecké hrozbě a finanční kompenzaci. Řecko vnímá Turecko jako hlavní ohrožení. Verze PAC-3 je schopna sestřelovat i balistické rakety.

„Mohu říci, že nové patrioty budou. A upřímně řečeno, je vedlejší, odkud k nám dorazí. Hlavně aby byly, a to co nejrychleji, protože jde o ochranu našich měst a lidí,“ zdůraznil Jermak. Na toto téma se podle kancléře jedná se zahraničními partnery doslova každý den, přičemž partneři nejednají pouze s Řeckem a Španělskem, ale i s mnoha dalšími státy. Nejvíce jednání se podle Jermaka vede s Američany. Patriot je totiž zbraň americké konstrukce a výroby a navíc na Američanech závisí mnohé. „Jsem přesvědčen, že velice brzy budeme mít dobré zprávy,“ dodal.

„Ukrajinští pohraničníci mě nasměrovali správným směrem a tam jsem se setkal s Thomasem a několika dalšími Brity. Uvědomuji si, že by to pro mě mohl být rozsudek smrti, ale vše co se tady učím beru velmi, velmi vážně s tím, abych byl nápomocen. Školení, které absolvuji, mi snad pomůžou zůstat naživu," dodává.

„Jsem tu jen pár dní, ale výcvik je dost intenzivní a všichni ho bereme vážně. Moje rodina ví, co dělám, a samozřejmě se bojí, ale je na mě také hrdá,“ přiznává dvaadvacetiletý Brit.  „Když vidíte, jak jsou rodiny vyvražďovány jako zvířata, musíte vypadnout a pomoci,“ dodává odhodlaně. 

Vojenské výcviky v ukrajiském Doněcku Vojenské výcviky v ukrajiském Doněcku | ČTK / AP / Vadim Ghirda

Velitel legií nováčky vítá, volá po bezletové zóně nad Ukrajinou

Velitel Mamuka řekl serveru MailOnline: „Mám tři základny po celé Ukrajině, kde trénuji zahraniční bojovníky, a ti, kteří chtějí přijít, jsou vítáni, aby o sobě dali vědět na hranicích. Stráže mají instrukce pro lidi, kteří se k nám chtějí dostat, a my jim dáme výcvik, když dorazí, pokud nemají žádné vojenské zkušenosti," říká Mamuka. 

„Mám mnoho kluků z Británie, někteří se mnou už bojovali a někteří jsou noví jako Thomas a James, ale jsme připraveni přijmout další. Dostáváme pomoc a muže z mnoha zemí, ale potřebujeme více, abychom zajistili svobodu Ukrajiny,“ dodává velitel gruzínské legie.

Velitel Mamuka, který bojuje proti Rusům od jejich invaze do Gruzie v roce 2008 a díky tomu založil své hnutí odporu, dodal: „Musíme se utkat s Putinem. Ohrožuje světovou bezpečnost nejen tu evropskou.

„Všichni viděli, co Rusko udělalo v Gruzii, a nyní vidíme totéž, co se děje na Ukrajině, musíme pomoci pokusit se to zastavit a bránit Ukrajinu a její lidi – kteří jsou zabíjeni během toho, co tady s vámi mluvím,“ řekl velitel. 

„Potřebujeme bezletovou zónu nad Ukrajinou. To je jediný způsob, jak pomoci zemi a jejím lidem, protože ruští agresoři zabíjejí nevinné civilisty,“ dodal.

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa