Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Do Pardubic dorazili uprchlíci z Ukrajiny: Pomáhají jim hasiči i policisté

Autor: jel - 
7. března 2022
14:53

V neděli 6. března ve tři hodiny ráno dorazily na nádraží v Pardubicích tři stovky uprchlíků z válkou zničené Ukrajiny. Místní strážníci jim pomohli s další dopravou. Někteří pokračovali dál v cestě, jiné si vyzvedli příbuzní, některé pro příchozí utečence.

O příjezdu lidí prchajících před válkou informovali městští policisté na sociální síti. „Naše pomoc na místě většinou spočívala v zodpovězení nejrůznějších otázek na možnosti další dopravy, místní informace nebo předání základního občerstvení. Většina osazenstva vlaku byly matky s dětmi a starší lidé,“ napsali s tím, že větší skupina pokračovala do Prahy, pro část lidí přijeli známí.

Zbytek převezl evakuační autobus do asistenčního centra zřízeného krajem. Tam je strážníci doprovodili, pomohli jim se zavazadli. Na místě se o uprchlíky dále postarali zaměstnanci centra.

Protože Pardubice stejně jako jiná města očekávají postupně větší nápor lidí z Ukrajiny, hasiči v neděli večer na tamním náměstí postavili dva stany. „Čekáme větší příliv Ukrajinců. Připraven je evakuační autobus pro jejich transport. Postavené stany budou sloužit jako čekárna. Oba stany jsou plně vytápěné i osvětlené,“ vysvětlil Josef Jelínek, náměstek pro prevenci a civilní nouzovou připravenost HZS Pardubického kraje.

Hasiči také na sociální síti uvedli, že do pondělní páté hodiny ranní asistenční cetrum odbavilo již 1793 uprchlíků.

19:25
Dnes

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a umístily ho na seznam hledaných osob. „Připomínáme, že na rozdíl od bezcenných ruských oznámení je zatykač ICC na ruského diktátora Vladimira Putina pro podezření z válečných zločinů zcela reálný a platný ve 123 zemích světa,“ doplnila v reakci na krok ruských úřadů ukrajinská diplomacie.

17:48
Dnes

Zraněné si vyžádal ruský raketový útok na Oděsu. Šéf Oděské oblasti Oleh Kiper na telegramu uvedl, že úder zasáhl blíže neupřesněnou civilní infrastrukturu a zranil tři lidi - jednoho muže, kterého záchranáři ošetřili na místě, a dvě ženy, které byly převezeny do nemocnice.

Blíže neurčená exploze zranila podle předběžných údajů pět lidí v Belgorodu, napsal na telegramu oblastní gubernátor Vjačeslav Gladkov. Předtím se ve městě rozezněly poplašné sirény, informoval ruskojazyčný server BBC. Zraněni byli dva muži a tři ženy, výbuch také podle Gladkova poškodil 30 domů a deset vozidel.

17:06
Dnes

Rusko plánuje posílat do Číny přes Kazachstán přibližně 35 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Agentuře TASS to řekl velvyslanec Kazachstánu v Rusku Dauren Abajev. To odpovídá zhruba kapacitě přepravy plynovodu Síla Sibiře, kterým nyní proudí ruský plyn do Číny. Jeho kapacita by měla do roku 2025 dosáhnout 38 miliard metrů krychlových.

Zobrazit celý online

Video  Kyjev se připravuje na útok, USA na záchranu prezidenta a protesty sílí  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa