Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Střelbu nepřežil malý Kirill (†1). Rusové se dočasnému příměří v Mariupolu vysmáli a pálí dál

Aktualizováno -
5. března 2022
16:42
Autor: ČTK, Mii - 
4. března 2022
17:22

V Rusy ostřelovaném Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny jsou lidé bez tekoucí vody, elektřiny a vytápění a dochází jim i jídlo, upozornil v pátek podle Reuters starosta města Vadym Boječenko. Moskva v sobotu ráno souhlasila s vytvořením humanitárních koridorů právě v Mariupolu a ve městě Volnovacha, ale podle úřadů ihned příměří porušila. Podle mariupolské radnice tak byla evakuace civilistů v současné situaci odložena, uvádí agentura AFP. 

Starosta podle portálu RBK Ukrajina uvedl, že ve městě utrpělo zranění již 300 obyvatel. Dříve upozornil, že zjistit přesný počet zraněných nelze kvůli neustávajícímu ostřelování.

Roste i počet obětí, je mezi nimi i malý Kirill, kterému nebyly ani dva roky. Agentura Reuters zachytila chvíle, kdy se ho zdravotnictví snažili v nemocnici zachránit, ale nepodařilo se.

Kritickou situaci ve městě popsala webu Ukrajinska pravda také dobrovolnice Olena, jejíž příbuzní žijí ve městě. Lidé se podle Oleny bojí vycházet na ulici, tráví čas v krytech a ve sklepích, šetří si zbytky baterie na telefonech a čekají na vytvoření koridorů pro evakuaci. Na vzniku podobných koridorů se „v principu“ dohodli vyjednavači obou stran v Bělorusku, v praxi ale zatim žádný zajištěn nebyl.

Ukrajinci se podle Oleny citované ukrajinským listem snaží najít informace o svých blízkých, kteří zůstali ve městě, ve skupinách na sociálních sítích. Úkol komplikuje skutečnost, že Mariupol je bez elektřiny. Některým lidem ve skupině se ale občas podaří do města krátce dovolat a zjistit podrobnosti, které pak sdílejí s dalšími lidmi na internetu.

Příměří nevydrželo ani chvilku

Zástupci městské správy Mariupolu uvedli, že civilisté budou z města moci odcházet mezi soborními 10:00 a 15:00 SEČ. Bezpečná cesta měla vést směrem na severozápad do Záporoží. Vznik humanitárního koridoru podle starosty Vadyma Bojčenka poskytne příležitost k opravám důležité infrastruktury, jako jsou mobilní sítě nebo rozvody elektřiny a vody. „Také bude možné zajistit pro Mariupol potraviny a nejdůležitějšími léky,“ řekl dnes na telegramu. V Mariupolu žije asi 400 000 obyvatel, ve Volnovaše, která leží severně od tohoto přístavu, asi 22 000.

Místostarosta přístavního města Serhij Orlov nicméně po deklarovaném začátku klidu zbraní řekl, že ruské jednotky pokračují v útocích. Podle mariupolské radnice byla evakuace civilistů v současné situaci odložena, uvádí agentura AFP.

„Rusové nás i nadále bombardují a používají dělostřelectvo. Je to šílené,“ řekl BBC Orlov. „V Mariupolu žádné příměří není a klid zbraní není ani podél humanitárního koridoru,“ dodal. Civilisté jsou podle něho připraveni z města odejít, ale kvůli ostřelování nemohou.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nikdo humanitární koridory nevyužil, a obvinilo ukrajinské „nacionalisty“ z toho, že civilistům brání v odchodu. Ruský generál Michail Mizincev podle agentury TASS řekl, že „bez ohledu na obtíže, které vznikly v důsledku neúspěchu dnešní humanitární operace, jsme připraveni dále spolupracovat s představiteli Ukrajiny a mezinárodních organizací při řešení krizové humanitární situace“.

Shoda na ustavení humanitárních koridorů byla jediným výsledkem čtvrtečního druhého kola jednání ukrajinských a ruských vyjednavačů. Další kolo přímých rozhovorů mezi Moskvou a Kyjevem se možná uskuteční o víkendu, přesný termín případných jednání je zatím nejasný.

Válka Rusko vs. Ukrajina
5:56
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Hlásíme se zpět s online reportáží o válečném dění na Ukrajině. 

Ukrajina v posledních týdnech zintenzivnila své útoky na Rusko a zaměřila se zejména na energetickou infrastrukturu. Při ukrajinském dronovém útoku v západoruské Bělgorodské oblasti zemřeli dva lidé. Informoval o tom dnes podle agentury AFP gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Uvedl, že v důsledku útoku došlo k požáru obytného domu a zemřeli dva civilisté, a to muž a žena. 

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

Video  Útok na jaderný blok! 3 atentáty na prezidenta. A Rusové míří na Kyjev  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa