Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

„Praha nebude vydělávat na utrpení jiných.“ Uprchlíkům z Ukrajiny odpustí poplatek z pobytu

Autor: ČTK - 
3. března 2022
15:55

Uprchlíci z Ukrajiny, kteří se ubytují v hotelu v Praze, nemusí platit poplatek z pobytu. Lidem bude stačit prokázat se ukrajinským pasem. Odpuštění poplatku bude platit zatím do konce března. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. V Praze platí od začátku roku nová sazba 50 Kč na osobu a noc, do té doby to bylo 21 Kč. Na odpuštění poplatku se město dohodlo s Asociací hotelů a restaurací ČR.

Magistrát může poplatek z pobytu odpustit během mimořádných situací, mezi které nynější situace patří. Poplatek hradí každý, kdo se v Praze za peníze krátkodobě ubytuje. Nynější odpuštění se vztahuje zatím na období od 25. února do 31. března, a to pouze hotelů, u kterých jeho správu vykonává magistrát. V případě ostatních typů ubytování, jako jsou penziony nebo ubytovny, záleží na rozhodnutí jednotlivých městských částí.

„Jde o symbolické gesto založené na samozřejmém předpokladu, že hlavní město nebude vydělávat na utrpení jiných. Hlavní dík si v této souvislosti také zaslouží ti pražští hoteliéři, kteří se zapojili do pomoci Ukrajincům na útěku před válečnými zločiny Ruské federace,“ uvedl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Asistenční centrum

Magistrát v úterý otevřel v ústřední budově Městské knihovny asistenční centrum pro uprchlíky, kteří si zde mohou vyřídit potřebné dokumenty a dostane se jim rovněž další pomoci. Kapacitnější centrum má být od pátku otevřeno v Kongresovém centru Praha (KCP), na Florenci a hlavním nádraží informační stánky a ukrajinští uprchlíci mají MHD zdarma.

14:01
Dnes

Ukrajinský dron zasáhl rafinerii v ruském Baškirsku, překonal při tom rekordních 1500 kilometrů, píše Reuters s odkazem na ukrajinskou tajnou službu.

12:55
Dnes

„Moje přesvědčení je, že Česká republika má stejně jako naši spojenci mít v Moskvě diplomatické zastoupení na úrovni velvyslance. Načasování je ale složitá věc z několika důvodů, které nechci rozebírat,“ uvedl dnes předseda vlády. V debatě na serveru Deník.cz podotkl, že nemůže sdělit, jak dlouho bude místo velvyslance v Rusku neobsazené.

Koncem května skončí v Rusku velvyslanec Vítězslav Pivoňka, který tam už dlouho reálně nebyl; vláda ho odvolala. A dosloužil i jeho zástupce - dosavadní chargé d'affaires Jiří Čistecký skončil na velvyslanectví v Moskvě ke konci dubna.

12:28
Dnes

Vedle ministra infrastruktury Verchovná rada (ukrajinský jednokomorový parlament) odvolala i ministra zemědělství Mykolu Solského. Podle ukrajinského Národního protikorupčního úřadu je Solskyj podezřelý z nezákonného přivlastnění ukrajinské státní půdy, píše na Telegramu poslanec Jaroslav Železnjak. 273 zákonodárců bylo pro.

Naopak odvolání ministra pro infrastrukturu a místní rozvoj, vicepremiéra pro obnovu Oleksandra Kubrakova je podle agentury Ukrinform z důvodu restrukturalizace vlády a vzniku nového ministerstva.

Zobrazit celý online
Video  Demonstrace před ruskou ambasádou v Praze. (24. února 2022)  - Blesk.cz - Václav Burian
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa