Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Z punčocháčů do uniformy: Baletní tanečníci z Ukrajinské národní opery se připojují k armádě

Video se připravuje ...
Autor: pma - 
4. března 2022
20:53

Své dosavadní profese opouští v posledních dnech mnoho Ukrajinců. Namísto toho berou zbraň a míří do války, která v zemi již týden trvá. Jedněmi z nich jsou i baletní tanečníci Oleksij Poťomkin a Lesya Vorotnyková, kteří oba tančí v Ukrajinské národní opeře v Kyjevě.

Tanečníci z Ukrajinské národní opery se rozhodli vyměnit taneční punčochy a piškoty za vojenskou uniformu a přidali se k ukrajinské armádě bojující proti Rusku, které zemi na konci února napadlo. Mladý baletní talent Oleksij Poťomkin a balerina Lesya Vorotnyková chtějí dokázat, že sílu a odhodlání mají i mimo jeviště.

Lidé si jejich odhodlání jít bojovat cení a fandí jim. „Balet je jedním z nejnáročnějších a nejatletičtějších sportů. Mám šílený respekt ke každému, kdo ho dokáže, stejně jako k těmto dvěma tanečníkům. Zvládnete i tohle,“ píše na Twitteru jeden ze sledujících. „Musí být ve skvělé fyzické kondici, hrozně jim fandím,“ komentuje další sledující.

Mezi nejznámější baletní tanečníky původem z Ukrajiny patří Rus Sergej Polunin. Ten ovšem patří mezi velké obdivovatele Putina. Kdysi měl dokonce na hrudi vytetovanou jeho podobiznu, kterou si před dvěma lety nechal odstranit. V minulosti však šokoval kontroverzními prohlášeními. Na instagramu kdysi zveřejnil, že se „modlí za to, aby byl Putin vládcem světa“. K současné situaci se tanečník zatím veřejně nevyjádřil.

Video  Invaze sílí, firmy hlásí Rusku konec a Čečenci zneškodněni  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, ČTK
Video se připravuje ...

5:56
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Hlásíme se zpět s online reportáží o válečném dění na Ukrajině. 

Ukrajina v posledních týdnech zintenzivnila své útoky na Rusko a zaměřila se zejména na energetickou infrastrukturu. Při ukrajinském dronovém útoku v západoruské Bělgorodské oblasti zemřeli dva lidé. Informoval o tom dnes podle agentury AFP gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Uvedl, že v důsledku útoku došlo k požáru obytného domu a zemřeli dva civilisté, a to muž a žena. 

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa