Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mrazivý vzkaz Ukrajinců Rusům: Jsme horší než smrt, budeme vás porážet jako prasata!

Autor: rix - 
2. března 2022
22:10

Ukrajincům, kteří se brání ruským okupačním vojskům, došla trpělivost. V brutálním vzkazu směřovaným především ruskému dělostřelectvu, si nebrali servítky. Hrdí Ukrajinci už prý nebudou brát žádné zajatce. Rozlítila je především střelba na civilní obyvatelstvo. Za smrt svých blízkých budou prý Rusy porážet jako prasata. 

„Bombardovali jste naše krásná města, naše děti, příbuzné, školky a nemocnice. Teď se vy, ruští červi, stáváte naším cílem číslo jedna,“ uvedlo v radikálním vzkazu velení ukrajinských vojsk. Všechna trpělivost bránícím se jednotkám došla poté, co Rusové neustále bombardují i civilní cíle. 

„Jenom jste stiskli spoušť a čekali, co? Ani ty vaše cíle nevidíte. Ale věřte nám, máme o vás informace a přijde vás to draho. Ode dneška žádné slitování, budeme vás porážet jako prasata,“ stálo v drsném vzkazu. „Už si pro vás jdeme. Zavolejte naposledy mámě. Řekněte jí, že pojdete jako pes. Nejsme jako smrt. Jsme horší,“ dodalo vojsko na závěr. 

Jak již dříve deník Blesk informoval, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov opakovaně ujišťoval, že ruské vojenské jednotky neútočí a v žádném případě nebudou útočit na ukrajinské civilisty, jejich činy ovšem potvrzují opak.

V hustě zabydlených civilních oblastech se nacházejí zbytky raket, několik mateřských školek a obytných domů bylo téměř srovnáno se zemí a denně umírají nevinní lidé. Organizace pro lidská práva Amnesty International v pátek obvinila ruskou armádu z „necílených útoků na civilní čtvrti a náletů na chráněné budovy, jako jsou například nemocnice“.

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

Zobrazit celý online

Video  Nejhorší výbuchy války: Jak to vypadalo v Charkově 1. 3.  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa