Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

EU i Biden zmrazí majetek Putina a Lavrova. Rusko dostalo i dočasnou stopku v Radě Evropy

Aktualizováno -
25. února 2022
23:22
Autor: ČTK - 
25. února 2022
16:32

Státy Evropské unie dnes schválily druhý balík sankcí proti Rusku v reakci na jeho útok proti Ukrajině. Evropský blok vedle omezení významných sektorů ruské ekonomiky zmrazí majetek prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Po jednání unijních ministrů zahraničí to uvedl lotyšský ministr Edgars Rinkévičs. EU rovněž zahájila přípravu dalšího balíku opatření, která mají ještě zásadněji ochromit ruskou ekonomiku. Majetek Putina a Lavrova zmrazí také USA, oznámil Bílý dům. A přidala se i Kanada.

„Doufám, že dosáhneme dohody. Pokud nebude překvapení, pokud nikdo nebude proti, pak jistě,“ odpověděl před jednáním Borrell na dotaz, zda se Putin a Lavrov ocitnou na sankčním seznamu, jenž čítá již přes pět stovek ruských činitelů či byznysmenů. Pro jejich potrestání se před jednáním vyslovili například ministři zahraničí Německa, Rakouska či Lucemburska.

„Nebude se ale na ně vztahovat zákaz cest, protože si chceme zachovat možnost vyjednávání s cílem ukončit násilí na Ukrajině,“ řekl novinářům rakouský ministr Alexander Schallenberg.

Ministři by se měli shodnout na dosud nejtvrdším balíku sankcí, které mají mimo jiné znemožnit ruské elitě ukládat své peníze v Evropě, zakázat dodávky klíčových součástek ruským rafinériím či omezit přístup Ruska ke klíčovým technologiím.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ráno prohlásil, že pokračující ruský útok dokládá nedostatečnost dosud přijatých opatření. EU podle nejmenovaného činitele již začala pracovat na třetím balíku sankcí, který má dále oslabit klíčové sektory ruské ekonomiky.

Přidaly se USA a Kanada

Také vláda Spojených států se chystá uvalit sankce na ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, potvrdila při pravidelném brífinku potvrdila mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Uvalení sankcí na oba ruské představitele ohlásil na tiskové konferenci také kanadský premiér Justin Trudeau.

 

Kanada rovněž chystá sankce proti běloruskému režimu za to, že usnadnil ruskou invazi na Ukrajinu. Trudeau podle tiskových agentur také zdůraznil, že Kanada silně podporuje myšlenku odpojení Ruska od mezinárodního platebního systému SWIFT.

Spojené státy v minulých dnech při eskalaci krize kolem Ukrajiny uvalily sankce na několik představitelů „ruských elit“ včetně lidí s vazbami na Kreml. Americký prezident Joe Biden se zároveň nechal slyšet, že sankce mířící přímo proti Putinovi, kterého označil za strůjce krvavých bojů na Ukrajině, jsou „na stole“.

S informací o tom, že Washington nakonec toto opatření přijme, dnes jako první přišla televize CNN. Jeden z jejích zdrojů naznačil, že se postihy pravděpodobně dotknou i dalších ruských představitelů. CNN podotýká, že uvalení sankcí na Putina nejspíše nebude mít „hmatatelný“ dopad na jeho finanční situaci. Ruskému prezidentovi nicméně umístění na sankční seznam bude bránit v cestách do USA, uvedla mluvčí Bílého domu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v minulosti varoval, že potenciální osobní sankce na Putina by byly „politicky destruktivní“ a srovnatelné s přerušením diplomatických vztahů.

Dočasná stopka v Radě Evropy

Výbor ministrů Rady Evropy dnes rozhodl pozastavit ruské členství v této instituci. Oznámil to italský ministr zahraničí Luigi di Maio, jehož země výboru předsedá. Podle něj se jedná o „nezbytný krok“ po vojenské agresi na Ukrajině, která představuje vážné porušení mezinárodního práva, citovala šéfa italské diplomacie agentura Reuters. Rusku hrozí až vyloučení z organizace se sídlem ve Štrasburku.

Video  Kyjev pod palbou, prezident a vláda v ohrožení! Kličko se chystá do boje.  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa