Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zítra bude Putin na Podkarpatské Rusi! Rodnou zemi neopustím, vzkázal Fedor (61)

Autor: jn - 
26. února 2022
16:55

Přijel ze Zakarpatské Rusi do práce do Brna, ráno se probudil – a byla válka. „Když jsem odjížděl, netušil jsem, že se něco takového stane,“ svěřil se v pátek na nádraží v Brně Fedor Matola (61).

Stavbař, který si vydělává na chleba v Česku už třicet let, se hned snažil koupit lístky na nejbližší volný autobus nazpět domů. „Musím ochránit dům. Už dvakrát nám ho vykradli, nechci, aby to bylo potřetí,“ vzdychl.

Manželka je, naštěstí, s ním v Brně. Příbuzní jsou všichni v šoku. „Kdo má možnost, utíká do zahraničí. Všichni mají strach o děcka, o rodiny,“ řekl. „Včera byl Putin uprostřed Ukrajiny, zítra bude na Podkarpatské Rusi,“ dodal.

Obyčejní lidé spolu vychází

Hrdý Ukrajinec by sice mohl zůstat v Brně či utéci také, ale odmítl to. „Mám možnost být v Česku. Ale doma mám majetek, nemohu přestěhovat dům a všechny a všechno okolo. Nechci opustit svoji rodnou zem a jet někam, kam nechci,“ vysvětlil.

Vztahy mezi obyčejnými Ukrajinci a Rusy jsou podle Fedora Matola normální. „Rodiny jsou pomíchané. Můj bratr žije v Rusku, část rodiny z Ruska zase u nás. Jezdíme sem a tam, národ je pomíchaný. Je to podobné jako jste vy Češi a Slováci,“ řekl.

Budoucnost moc růžově nevidí. Nemyslí si ani, že pomůže angažmá jiných států. „Nejprve si musíme udělat pořádek v baráku sami, teprve pak nám mohou pomáhat jiní,“ uzavřel.

Video  Boje v Kyjevě. Lidé prchají, prezident zůstává. A pomoc od Česka  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa