Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zoufalství jako za druhé světové války: Ukrajinci se kvůli bombardování tísní uvnitř stanic metra

Autor: rix - 
26. února 2022
05:00

Děsivé obrázky jako z druhé světové války. Ukrajinci se po nocích schovávají ve stanicích metra, aby nezemřeli při bombardování ze strany ruských invazních vojsk. Ve městech Kyjev a Charkov se na sebe v otřesných podmínkách tisknou maminky s nešťastnými dětmi.

Ze severu, z východu i z jihu útočí ruská armáda na nešťastné obyvatele Ukrajiny. Pozemní útoky podporují balistické střely i bombardující letectvo. K smrti vyděšení obyvatelé měst se proto musejí ukrývat v podzemí. Stanice metra jsou kvůli ruské agresi využívány jako úkryty po celou dobu invazního běsnění. Ruská armáda sice tvrdila, že nemíří na civilní cíle, ale mnoho civilistů už zemřelo nebo bylo zraněno. Jak uvedl deník Metro, ve městě Chuhiv dokonce zahynul malý chlapec. Ukrajinské zdroje hovoří nejméně o 2 mrtvých dětech.

„Zabíjejí lidi a mění mírumilovná města na vojenské cíle. Je to odporné a nikdy to nebude odpuštěno,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Fotografie civilistů tísnících se ve stanicích podzemky nápadně připomínají obdobné fotografie pořízené během druhé světové války. Také tehdy se obyvatelstvo uchýlilo před bezprostředně hrozící smrtí do relativního bezpečí metra.

Atmosféra v podzemních krytech je tísnivá. Společně se na sebe tulí matky s dětmi nebo celé rodiny a v nervy drásajících okamžicích čekají hlavní ruský nápor, který má zasáhnout velká města jako Kyjev. Lidé v krytech se snaží uvolnit atmosféru alespoň zpěvem. 

Jak již dříve deník Blesk informoval, Kyjevem v pátek nad ránem otřásly dva silné výbuchy. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka se jednalo o ruské střely s plochou dráhou letu či balistické rakety, informovala agentura Unian. Následně se ale objevily zprávy, že šlo o ruské letadlo. Podle nejmenovaných amerických činitelů citovaných serverem Newsweek lze očekávat, že Kyjev padne do 96 hodin. Ukrajinská metropole již vyhlásila letecký poplach a úřady vyzývají obyvatele, aby šli do krytů.

Video  Mohutná exploze nad Kyjevem v ranních hodinách  - Ukrajinská armáda
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa