Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Bojuje se i za Prahu.“ Senát žádá přísné potrestání Ruska, Rakušan nevyloučil nouzový stav

Aktualizováno -
25. února 2022
13:06
Autor: for, ČTK - 
25. února 2022
10:10

Na Ukrajině se bojuje za Prahu a za všechny Evropany, řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na dnešní mimořádné schůzi horní komory. Vláda podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) počítá s tím, že v první uprchlické vlně přijde do ČR kolem 5000 Ukrajinců a nevyloučil nutnost zavedení nouzového stavu. „Ukrajina potřebuje podporu v podobě dodávek zbraní, vyjádření solidarity nestačí,“ situace je kritická, řekl v Senátu ukrajinský velvyslanec. „Potřebujeme zbraně,“ vzkázal Jevhen Perebyjnis. Senát se jednomyslně shodl na usnesení, které předloží vládě. Dohoda panuje na doporučení uvalení nejtvrdších sankcí, na vyloučení Ruska z Rady EU a také se dohodli na doporučení kandidatury Ukrajiny do Evropské unie. 

Kvůli válce na Ukrajině se dnes mimořádně sešla horní komora parlamentu. „Senát se mimořádně sešel, aby podpořil svobodu a demokracii, protože to jsou základní hodnoty, které máme a které musíme chránit,“ řekl na úvod předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Stejně jako i na včerejší schůzi dolní komory i dnes zazněla na začátku jednání ukrajinská hymna. Podle zákonodárců je třeba tvrdá odpověď a rychlá reakce, nejen pomocí slov, ale i pomocí činů. Krátce po poledni přijali senátoři jednomyslně návrh usnesení s několika body, které bude projednávat vláda a důrazně odsoudili ruskou agresi. Senátoři také poděkovali české vládě, že je jednotná a vyzývá k nejtvrdším postupům.K čemu Senát vyzývá?

Přehledně: Jak chce Senát potrestat Rusy

  • Senát vyzývá k vyloučení Ruska z mezinárodních organizací, především z Rady EU
  • Horní komora vyzvala k nejtvrdším možným sankcím.
  • Evropa by měla jednotně přistoupit k vyloučení Ruska z bankovního systému SWIFT a dalších mezinárodních finančních institucí. 
  • Senát vyzval mezinárodní trestní soud k dalšímu řešení situace na Ukrajině
  • Podle horní komory by se měl Ukrajině zpřístupnit vstup do EU. Vyzývá tak k zapsání do kandidátských zemí, pokud o to Ukrajina požádá

Vystrčil: Bojuje se i za Prahu

„Není žádné oni a my, je pouze my. Protože to, se děje na Ukrajině se týká všech, kteří ctí demokracii, svobodu, územní celistvost. Totalitní země pod vedení totalitního vůdce Vladimira Putina útočí na zemi, která má své demokraticky zvolené představitele a území, které spravuje podle své svobodné vůle,“ uvedl Vystrčil na začátku jednání a vyzval k jednotnému postupu vůči Rusku. 

Útok ruských vojsk na Ukrajinu označil Vystrčil za agresivní, barbarský a protilidský. Pokud nebudeme jednotní a nebudeme s dalšími demokratickými zeměmi bránit Ukrajinu i za cenu vlastních ztrát a vlastní bolesti, může se stát, že jednou to samé postihne i nás, zdůraznil Vystrčil. „Na Ukrajině se bojuje za svobodu a demokracii celého světa,“ uvedl.

Vystrčil poděkoval české vládě za její činnost, za to, že Česko je jedním z iniciátorů opatření proti Rusku, která je nutné zavést. „Ukazujeme Putinovi, že se nebojíme a že draze zaplatí za to, jak se chová a jak koná,“ připomněl, že se nebojuje jen za Ukrajinu. „Bojuje se za Prahu, za Paříž a za další Evropany, pokud si to neuvědomíme, může nás potkat to, co se děje na Ukrajině. Pokud se postavíme za Ukrajinu, může nás to bolet, ale ztráty budou mnohonásobně menší, než kdybychom nedělali nic,“ dodal Vystrčil.

Rakušan chce peníze na pomoc uprchlíkům

O „vzdálenosti“ od války hovořil na půdě horní komory i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten podotknul, že válka je geograficky tak vzdálená jako Paříž.

„V Kyjevě hoří panelové domy, je napadáno civilní obyvatelstvo. Jsme v situaci, ktrerá je v naší generaci nečím, s čím jsme se nesetkali. Ale předchozí ano. Československo ve 20. století zažilo dvě krvavé totality,“ řekl během svého projevu. 

Vláda bude podle Rakušana hledat separátní kroky, které by doprovodily unijní sankce proti Rusku kvůli jeho agresi vůči Ukrajině. Počítá s tím, že v první uprchlické vlně přijde do ČR kolem 5000 Ukrajinců. Rakušan chce na pomoc uprchlíkům uvolnit 1,5 miliardy.

Hasiči pracují v poškozené obytné budově v ulici Koshytsa, předměstí ukrajinského hlavního města Kyjeva, které zasáhla vojenská střela. Hasiči pracují v poškozené obytné budově v ulici Koshytsa, předměstí ukrajinského hlavního města Kyjeva, které zasáhla vojenská střela. | Profimedia

Rakušan zdůraznil, že nesmíme znovu dopustit „vlažnou reakci“ jako v jiných historických momentech - například, když se rozhodovalo o vydávání státu bez jejich vědomí. „Nesmí se opakovat vlažná reakce na Krym, která vedla Putina k tomu, že jeho mocenské choutky a územní choutky postupují dál,“ uvedl. „Mentalita diktátorů se nemění. Putin nekončí, kam až půjde? Na Slovensko? Reakce musí být rázná,“ dodal. 

Co se týče aktuálního stavu v ČR, podle Rakušana nelze do budoucna vyloučit i nouzový stav. A to především kvůli možným potřebným legislativním krokům, například kvůli pomoci uprchlíkům. 

„Upozorňuji vás, vážení senátoři a senátorky, že v dalších stupních bude potřeba aktivovat další legislativní instrumenty, nevyjímaje nouzový stav, protože budeme muset zapojit lokální struktury, zatím ta situace není, zatím jsme v zeleném stupni, dnes na vládě aktivujeme oranžový stupeň, ten ještě nouzový stav nevyžaduje,“ uvedl Rakušan.

„Potřebujeme zbraně!“

Na plénu se k situaci vyjádřil ukrajinský velvyslanec ČR Jevhen Perebyjnis, ten poděkoval za vlnu podporu a solidarity, kterou v Česku vidí. Podoktnul nicméně, že to už nyní nestačí. „Zemřelo 136 vojínů a 316 bylo zraněno. V situaci, kdy nepřítel útočí ze všech stran, Ukrajinci ukazují hrdinství,“ řekl. „Když svět nezastaví Putina teď, zítra budou trpět všichni,“ podotknul. 

„Dnes ale bohužel vyjádření podpory a solidarity nestačí, situace je kritická. Nepřítel odstřeluje obytné čtvrtí, nemocnice. Výbuchy, zvuky sirén a nepochopení v dětských očích, strach v očích jejích matek a hrdinské smrti vojáků. Tak vypadá Ukrajina teď. Stále si svět myslí, že musíme čekat? Až bude hůř? Ukrajina krvácí, jde o existenci státu. Je zapotřebí jednat teď, potřebujeme tvrdé a devastující sankce pro prezidenta, jeho okolí a ekonomiku. Civilizovaný svět ho musí izolovat,“ uvedl v emotivním projevu.

Perebyjnis se pozastavil nad tím, že Rusko bombarduje Kyjev a útočí z moře i ze vzduchu a i když ukrajinští vojáci statečně brání svou zemi, ruská armáda postupuje. „Nejdůležitější dnes, to bych chtěl zdůraznit, je podpora Ukrajiny zbraněmi, pohonnnými hmotami a vším, co je nezbytné, aby naši vojáci mohli čelit největší armádě kontinentu. Ukrajina potřebuje, aby jí svět zajistil nepřetržité dodávky zbraní, vojenské munice a protitankové a protiletecké systémy a potřebujeme to teď (...) Evropa se musí probudit z letargie,“ uzavřel s tím, že Ukrajina není Putinův konečný cíl, podle něj jen prezident zkoumá hranice a reakce západu. 

Podle ministra zahraničních věcí Jan Lipavského (Piráti) Putin válku prohraje. „Kreml se vrátil k imperiální rozpínavé politice SSSR, se kterou máme i my neblahé zkušenosti. Putin se rozhodl pro válku, chaos a utrpení – je to útok proti svobodě a demokracii a ruské vedení bude čelit následkům svých činů. Jsem přesvědčen, že i díky jednotné pozici západu a odhodlání Ukrajinců bránit svou vlast a demokracii Vladimír Putin válku, kterou nesmyslně rozpoutal, prohraje,“ uvedl ministr na půdě Senátu. 

Nedostatečné sankce i odpovědi

Senátoři následně zahájili rozpravu. Už od počátku jednání ale byla znát shoda na názorech. Často zaznívala v diskuzi kritika kvůli čekání světa na vyvrbení situace a kritika na uvalené sankce, které jsou podle zákonodárců nedostatečné. 

„Jsem zklamán dosavadními výsledky jednání na evropské úrovni, sankce jsou nedostatečné, polovičaté a s mizivým dopadem na ruskou válečnou mašinérii Za nejdůležitější považuji odpojení od bankovního systému SWIFT, ale kvůli odporu ze strany Itálie a Německa nedošlo ani k tomu,“ hřímal senátor Jiří Drahoš (za STAN). Podobně mluvili i další, například i známý kritik prezidenta Miloše Zemana, senátor Václav Láska (SEN21). 

Video  Kyjev pod palbou, prezident a vláda v ohrožení! Kličko se chystá do boje  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa