Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sankce proti Rusku: Kdo byl nejtvrdší a kdo zdrženlivý? Opatření dopadnou i na Putinovy nejbližší

  • Autor: ČTK,amb - 
    24. 2. 2022
    22:17

    EU,USA, Kanada a Británie v dnešní odpovědi na ruský útok na Ukrajinu oznámily balík protiruských sankcí, zasáhne více než 100 jedinců a subjektů, mezi nimi bývalého zetě ruského prezidenta Vladimira Putina a několik oligarchů. Sankce zatím nezahrnují vyřazení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT. Na rozdíl od USA a Británie Ženeva účty ruským občanům nezmrazí, zpřísní ale podmínky.

    Británie vyhlásila dosud největší balík sankcí proti Rusku, nejtvrdší opatření přijala také Evropská Unie. I Kanada ruší stávající licence pro vývoz zboží do Ruska.  Sankce se dotknou několika desítek ruských osob a společností včetně významných bank nebo členů ruské vlády, uvedl premiér Justin Trudeau. Jak země Rusko omezí? 

    Dánský pivovar Carlsberg a stáčírna Coca-Coly dnes po ruské invazi zavřely své závody na Ukrajině. Globální logistické firmy UPS a FedEx pozastavily své služby a nepřepravují zásilky do země, ani ze země. Reagovaly i další společnosti spolupracující s Ukrajinou. 

  • 1.EU se shodla na nejtvrdších sankcích proti Rusku

    Evropa je krok od války, šance na mírové řešení se snižuje, varuje Fiala Evropa je krok od války, šance na mírové řešení se snižuje, varuje Fiala | Archiv Blesku

    Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se dnes shodli na zavedení dosud nejtvrdších sankcí proti Rusku za jeho agresi na Ukrajině. Postihy podle závěrů dnešního summitu míří na finanční a bankovní sektor, energetiku, dopravu i obchod. Zasáhnou také další ruské představitele.

    Šéfové unijních států zároveň rázně odsoudili dnešní ruský útok na Ukrajinu a vyzvali Moskvu k jeho okamžitému ukončení. Vyzvali rovněž k přípravě dalšího balíku sankcí, který se bude týkat i Běloruska, z jehož území Rusko na Ukrajinu také útočí. Lídři vyjádřili podporu Ukrajině, které jsou podle nich unijní země připraveny poskytovat další politickou, finanční a humanitární pomoc.

    „Rusko nese plnou odpovědnost za tento akt agrese a za všechno ničení a ztráty životů, které způsobí... Evropská rada je pevně přesvědčena, že použití síly a nátlaku s cílem změnit hranice nepatří do 21. století,“ shodli se vůdci všech 27 unijních států krátce po začátku jednání. Sankce budou podle nich mít pro Rusko „masivní a tvrdé“ následky. Postihy mají spočívat také v kontrolách exportu, omezení vývozu zboží dvojího využití nebo v restrikcích týkajících se vydávání víz.

    Česko odvolalo souhlas s provozem ruských generálních konzulátů v Karlových Varech a v Brně a pozastavilo provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Česká republika rovněž pozastaví příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů.

  • 2.Londýn Rusko odstřihne od finančních trhů

    Britský premiér Boris Johnson. Britský premiér Boris Johnson. | Reuters

    Británie v dnešní odpovědi na ruský útok na Ukrajinu oznámila dosud  největší balík protiruských sankcí. Zasáhne více než 100 jedinců a subjektů. Londýn zároveň zmrazí aktiva ruských bank a vyřadí je z britského finančního systému. V plánu je příprava zákonů, které omezí finanční a exportní styky s Ruskem, oznámil britský premiér Boris Johnson v parlamentu.

    Zmrazení aktiv čeká všechny velké ruské banky včetně té druhé největší v Rusku VTB Bank. „Omezíme množství peněz, které mohou ruští občané vložit na svá britská bankovní konta,“ uvedl premiér Boris Johnson.

    Na sankčním listu je kromě bývalého zetě Vladimira Putina Kirilla Šamalova i výkonný ředitel Promsvjazbank Pjotr Fradkov, který se už dříve objevil na podobném seznamu Spojených států.

  • 3.Ruský Aeroflot nepřistane, Ukrajinci snadněji dostanou víza

    Letadlo společnosti Aeroflot. Letadlo společnosti Aeroflot. | Reuters

    Nové sankce se podle Johnsona týkají „všech hlavních výrobců, kteří podporují „Putinovu válečnou mašinerii“. V Británii také budou mít zákaz přistát veškeré stroje ruského leteckého přepravce Aeroflot.

    Británie zároveň podle agentury Reuters oznámila balík zvýhodnění pro Ukrajince žijící na jejím území. Patří mezi ně uvolnění pravidel pro získání víz, uvedla britská ministryně vnitra Priti Patelová.

  • 4.Dojde na vyřazení z programu Swift?

    Tisková konference amerického prezidenta Joe Bidena k situaci na Ukrajině (24.2.2022) Tisková konference amerického prezidenta Joe Bidena k situaci na Ukrajině (24.2.2022) | Reuters

    V posledních hodinách hojně probíranou možnost vyřazení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT chce Johnson probrat se spojenci. „Nic není mimo hru,“ uvedl ve čtvrtek ve dřívějších hodinách, později se ale lídři na vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT neshodli.

    Například nové americké sankce nezahrnují snahu vyřadit Rusko ze systému SWIFT. Joe Biden řekl, že ohlášená opatření jsou oproti tomu silnější. Podle něj se odhaduje, že odstřihnou Rusko od více než poloviny dovozu nových technologií.

    USA začnou nově blokovat aktivity celkem čtyř významných ruských bank, které podle Bidena dohromady disponují majetkem o objemu bilionu dolarů (přes 22 bilionů Kč). „To znamená, že veškerá aktiva, která mají v Americe, budou zmrazena,“ řekl šéf Bílého domu. Americké sankce míří kromě VTB také proti Sberbank, což je největší ruská banka. USA ji odstřihnou od amerického finančního sektoru.

  • 5.Švýcarsko ruské účty nezmrazí, chce zpřísnit pravidla

    Švýcarský prezident Ignazio Cassis. Švýcarský prezident Ignazio Cassis. | Reuters

    Švýcarsko nezmrazí účty ruským občanům, na které Evropská unie uvalila sankce, Rusové si je tak budou moci vybrat. Zvažuje ale, že by mohlo některá pravidla s nakládáním peněz zpřísnit, například zakázat převod nových financí do švýcarských bank. Rozhodla o tom dnes vláda, informovala agentura DPA.

    Švýcarský prezident Ignazio Cassis uvedl, že Švýcarsko kvůli své neutralitě nezavede sankce, podporuje však ty, které chystá Evropská unie. „Neutralita neznamená lhostejnost,“ uvedl Cassis. Dodal, že Švýcarsko pravidelně dává k dispozici svou neutralitu, aby přispělo k řešení mezinárodních rozepří. Vláda zpřísní také pravidla, aby se Švýcarsko nestalo zemí, díky které je možné unijní sankce obejít.

    Země tak dodržuje svou zahraniční politiku striktní neutrality. Podle odhadů švýcarského velvyslanectví v Moskvě je alpská země vůbec nejoblíbenějším místem pro zahraniční vklady Rusů. Ženevou navíc prochází zhruba 80 procento obchodů s ruskou ropou.

  • 6.Kanada blokuje export do Ruska, sankce pro desítky osob i ministry

    Kanadský premiér Justin Trudeau během předvolební kampaně 2021. Kanadský premiér Justin Trudeau během předvolební kampaně 2021. | Reuters

    Kanada ruší stávající licence pro vývoz zboží do Ruska a zastavuje vydávání nových, oznámil dnes kanadský premiér Justin Trudeau v projevu o novém balíku sankcí souvisejícím s vývojem kolem Ukrajiny. Sankce se nově dotknou několika desítek ruských osob a společností včetně významných bank nebo členů ruské vlády, uvedl premiér.

    „Uvalujeme další, tvrdé sankce. Tyto sankce dopadnou na 58 jednotlivců a entit, včetně zástupců ruských elit a jejich rodinných příslušníků,“ uvedl Trudeau. „Také uvalíme sankce na členy ruské bezpečnostní rady včetně ministra obrany, ministra financí a ministra spravedlnosti,“ pokračoval. Podle Trudeaua budou mít tato opatření v kombinaci se zákazem exportu vysokou cenu pro „ruské elity“ a omezí možnost ruské vlády financovat „neoprávněnou invazi“.

    Jde o druhou sadu protiruských sankcí poté, co Kanada v úterý v reakci na rozhodnutí Ruska uznat nezávislost separatistických republik na východě Ukrajiny zakázala svým občanům mimo jiné podílet se na obchodování s ruským dluhem. Dále tehdy avizovala sankce týkající se ruských zákonodárců, kteří souhlasili s „nelegálním rozhodnutím tyto republiky uznat“.

  • 7.Carlsberg a Coca-Cola zastavily výrobu

    Coca cola uzavírá stáčírnu na Ukrajině. (24. 2. 2022) Coca cola uzavírá stáčírnu na Ukrajině. (24. 2. 2022) | Reuters

    Firmy na Ukrajině zavírají provozy a připravují se na sankce vůči Rusku. Dánský pivovar Carlsberg a stáčírna Coca-Coly dnes po ruské invazi zavřely své závody na Ukrajině.

    Carlsberg má na ukrajinském trhu s pivem podíl 31 procent. Firma pozastavila výrobu ve všech třech pivovarech v zemi. Stáčírna Coca-Cola HBC uvedla, že spustila své krizové plány, jejichž součástí je uzavření stáčírny.

  • 8.Transportní společnosti stoply přepravu

    Loď Maersk. Loď Maersk. | Profimedia

    Globální přepravní gigant Maersk zastavil do konce února plavby do ukrajinských přístavů a uzavřel svoji hlavní pobočku v Oděse na pobřeží Černého moře. Dánská spediční společnost DSV uvedla, že přerušila operace v zemi. Globální logistické firmy UPS a FedEx pozastavily své služby a nepřepravují zásilky do země, ani ze země. 

    „Veškerá letecká doprava byla zastavena a hraniční přechody jsou také ovlivněny a zavřeny, takže ve skutečnosti je dnes vše uzavřeno,“ uvedl vedoucí oddělení DSV pro vztahy s investory Flemming Ole Nielsen. Dodal, že nové sankce budou mít pravděpodobně velký dopad na obchod ve východní Evropě.

    Evropský letecký regulátor rozšířil bezpečnostní varování vyvolané útokem. Doporučil leteckým společnostem zvýšenou opatrnost při letech přes části ruského vzdušného prostoru kontrolovaného regionálními centry v Moskvě a Rostově.

  • 9.Kybernetické útoky a chybějící suroviny

    Budova Lloyds. Budova Lloyds. | Reuters

    Největší britská domácí banka Lloyds varovala, že je ve zvýšené pohotovosti kvůli kybernetickým útokům z Ruska. Společnosti vyrábějící řadu produktů, od leteckých motorů po polovodiče, pak varovaly, že by mohly mít problémy kvůli dodávkám důležitých surovin.

    Výrobci leteckých motorů Rolls-Royce a Safran uvedli, že navyšují zásoby titanu, protože se připravují na dopady ukrajinské krize. Titan, jehož velkou část dodává Rusko, se v leteckých motorech používá již desítky let a v posledních letech jeho používání prudce vzrostlo, protože se výrobci snaží o to, aby letadla byla lehčí. Obě firmy se také snaží rozšířit své zdroje titanu. Rolls-Royce uvedl, že z Ruska pochází 20 procent titanu, který spotřebuje.

  • 10.Akcie podporovatelů Nord Streamu 2 klesly

    Nord Stream 2. Nord Stream 2. | Reuters

    Akcie německé energetické společnosti Uniper, která má významné zájmy v Rusku a napojení na plynovod Nord Stream 2 ve výši až jedné miliardy USD, se dnes propadly a dolů zamířil i její hlavní akcionář, finská firma Fortum. Obě společnosti také vlastní v Rusku 12 elektráren a zaměstnávají tam 7000 lidí. Produkce energie zatím nebyla zahrnuta do sankcí, takže jejich činnost zatím nebyla přímo zasažena.

    Další z finančních podporovatelů Nord Stream 2, společnost Wintershall Dea, uvedla, že skutečnost, že projekt byl pozastaven z politických důvodů, znamená, že může požadovat odškodnění. Akcie německé chemické BASF, která spoluvlastní Wintershall Dea s investorskou skupinou LetterOne ruského miliardáře Michaila Fridmana, klesly o šest procent a další podporovatelé Nord Stream 2 - OMV a Engie - také oslabily.

  • 11.Přijde USA o 90 % neonu?

    Kouř u jednotky ukrajinského ministerstva obrany v Kyjevě. Kouř u jednotky ukrajinského ministerstva obrany v Kyjevě. | Reuters

    Velké čipové společnosti zatím očekávají jen omezené narušení dodavatelského řetězce kvůli konfliktu. Je to díky vytváření zásob a diverzifikaci nákupu. Některé zdroje z odvětví však varují, že by dopad mohl být cítit v dlouhodobějším horizontu.

    Ukrajina dodává do USA více než 90 procent neonu pro polovodiče. Tento neon je důležitý pro lasery používané při výrobě čipů. Podle výzkumné společnosti Techcet je tento plyn vedlejším produktem ruské výroby ocele a na Ukrajině se čistí.

    Mnoho společností s napojením na Rusko pak nyní před tím, než oznámí svůj další postup, čeká na vyjasnění toho, jak rozsáhlé budou slíbené západní sankce, které dnes oznamují Brusel, Londýn a Washington v reakci na to, že Moskva zahájila pozemní, námořní a leteckou invazi na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters.

    Video  Zaorálek v Blesku: Putin se neštítí jaderných zbraní! Před válkou hrál jen divadlo  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa