Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemřel Václav Havel! Bylo mu 75 let

Autor: ljš - 
18. prosince 2011
12:12

Neděle 18.12. 2011 se zapíše do českých dějin velmi smutným písmem. Na svém milovaném Hrádečku nedaleko Trutnova zemřel první postkomunistický prezident Václav Havel.

Václav Havel zemřel v tichosti ve spánku. "Dnes nás opustil Václav Havel. V jeho poslední chvíli s ním byla jeho manželka Dagmar a jedna ze sester boromejek, které se o něj také v posledních měsících staraly," uvedly stručně oficiální stránky exprezidenta.

Havel dlouhá léta trpěl dýchacími obtížemi. Při operaci mu kvůli nádoru byla odstraněna téměř polovina plic. Minulý rok ho velmi vyčerpalo natáčení filmu Odcházení.

Havel už od března bojoval s vážným zánětem dýchacích cest. Od té doby téměř stále pobýval na Hrádečku na Trutnovsku. Do Prahy naposledy přijel minulou sobotu, kdy se tu setkal s tibetským duchovním dalajlámou.

Havlovo úmrtí je podle českého premiéra Petra Nečase obrovská škoda. Exprezident měl respekt předsedy vlády a zaslouží si podle něj nevyšší úctu a nejvyšší pocty ze strany státu.

Český spisovatel, dramatik a bývalý politik tak po krátkém čase následoval na cestě do nebe svého kamaráda Ivana Martina Jirouse, který zemřel na začátku listopadu.

V pondělí vláda rozhodne o státním smutku

"Václav Havel se stal symbolem novodobého českého státu", uvedl dnes prezident Václav Klaus v souvislosti s úmrtím svého předchůdce. Na Pražský hrad, kde budou od pondělí vystaveny kondolenční listiny, pozval na odpoledne další ústavní činitele kvůli společné přípravě dalších kroků.

O státním smutku rozhodne v pondělí na mimořádném zasedání vláda.