Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Julie si vzala domů uprchlíka: Tvrdil, že je mu 12, byl dospělý

Během rozhovoru byla žena otočená ke kameře zády.
Během rozhovoru byla žena otočená ke kameře zády.  (Autor: Reprofoto ITV TV)
Autor: aba - 
2. března 2017
15:37

Ze strachu před pomstou se rozhodla zůstat v anonymitě. Angličanka chtěla pomoci dětskému uprchlíkovi z Afghánistánu a tak jí úřady přidělily dvanáctiletého Abdula. Hned, jakmile ho poprvé viděla, věděla, že něco není v pořádku.

Žena se rozhodla promluvit o svém příběhu pro televizní stanici ITV a jejich pořad Loose Woman. Během natáčení seděla zády ke kameře a nechala se oslovovat pseudonymem Julie. Její tvář tak mohly vidět jen dvě moderátorky, které ji během show vyzpovídaly. Žena se ukrývá ze strachu. 

Julie, která má jako náhradní matka zkušenosti, se rozhodla pomoci jednomu z dětských uprchlíků. Měl to být dvanáctiletý chlapec z Afghánistánu jménem Abdul. „Když jsem přišla do místnosti, nemyslela jsem si, že ten muž je ten, o kom mi vyprávěli. Bylo mu tak devatenáct,“ říká v rozhovoru žena.

„Normálně si beru jen mladší děti, ale nechtěla jsem nějak zranit jeho city a řekla sem si, že prostě potřebuje domov a už na to nemyslela.“ Podle jejího vyprávění byl chlapec velice tichý, přemýšlivý a slušný. Ale čím déle byl v její rodině, tím více se jeho chování měnilo.

„Šli jsme na prohlídku k zubaři. Ten určil jeho věk někde mezi osmnácti a jednadvaceti lety,“ říká. Muž ale před úřady trval na tom, že je mu dvanáct a tak jeho věk úřady prostě zprůměrovaly na šestnáct a případ uzavřely. Až později se Julie dozvěděla, že muž už byl jednou vyhoštěn z Belgie, protože fingoval svůj věk. Odhalil ho až rentgen kostí.

Jeho chování bylo stále agresivnější, zvláště poté, co začal být aktivní na Facebooku. Začal hodně telefonovat. Později žena zjistila, že na svém mobilu navštěvuje extrémistické stránky a píše si se svou rodinou. Ve zprávách se bavil nad tím, jak obalamutil anglické úřady, aby si myslely, že je mu dvanáct.

Vše vyvrcholilo tím, když po hádce fyzicky napadl člena Juliiny rodiny, který se ji snažil bránit. Julie zavolala policii a ta si ho odvedla. Žena ale teď žije v neustálém strachu o sebe a svou rodinu. „Když ho odváděli, křičel, že nás zabije, že ví, kde bydlíme. Vyměnila jsem zámky, ale i tak se bojím. Zná okolí, zná školu, zná všechno. Evidentně ho nehlídají tak, jak by měli a může se každou chvíli objevit na našem prahu,“ strachuje se žena, která na konci interview vyzvala britskou vládu, aby věnovala větší pozornost registraci uprchlíků a zjišťování jejich pravého věku a zázemí.