Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nechceš uprchlíky? Tak plať za obranu EU. Slovensko chce „pružnou solidaritu“

Autor: ČTK, Mii - 
18. listopadu 2016
11:41

Slovenské předsednictví ve čtvrtek večer představilo svou alternativní vizi „pružné solidarity“ Evropské unie v migrační krizi. Podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka byla diskuse mezi jeho kolegy u večeře velmi otevřená. Ačkoli prý padaly nejrůznější názory, bylo zřejmé, že všechny země mají stejný cíl, kterým je účinné řešení migrační krize.

Kaliňák při příchodu na páteční jednání ministrů vnitra v Bruselu novinářům řekl, že ani pozici Itálie či Německa neviděl ve čtvrtek večer jako odmítavou. „Nejen oni, ale i další země si jednoznačně daly cíle, které má nová reforma dublinského systému naplnit,“ poznamenal.

O konceptu „pružné solidarity“, která by nahradila povinné přerozdělování migrantů, hovoří slovenští politici od zářijového neformálního summitu 27 zemí EU v Bratislavě. Základem je úvaha, že by země, které nechtějí přerozdělování migrantů, například více přispívaly na ochranu vnějších hranic Unie. Kaliňák v pátek ale zdůraznil, že Slovensko je otevřené diskusi o dalších návrzích.

Slovenské předsednictví si podle Kaliňáka uvědomuje, že debata o alternativních řešeních nebude jednoduchá. „Musíme překonat různé pohledy členských zemí, ale myslím, že jsme získali inspiraci pro další práci,“ uvedl.

Eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos v pátek ke slovenské představě poznamenal, že slovo „solidarita musí mít pro každého stejný význam“.

Malta naváže na Slovensko

Maltský ministr vnitra Carmelo Abela si myslí, že čtvrteční neformální diskuse byla užitečná. „Je zjevné, že spolu nesouhlasíme na sto procent. Ale je správné o těchto věcech diskutovat. Protože, koneckonců, migrace je problémem pro všechny členské země,“ řekl v pátek novinářům.

Malta se od počátku příštího roku ujímá předsednické role po Slovensku. Podle Kaliňáka by právě v té době mohlo být dosaženo určitých výsledků.

Slovensko a další státy ze středu a východu Evropy dlouhodobě odmítají loni dohodnutý způsob pomoci Itálii a Řecku s migrační vlnou. Přerozdělení 160 000 tisíc žadatelů o azyl mezi ostatní země Unie navíc v praxi příliš nefunguje. Po roce existence dvouletého plánu bylo přesunuto jen asi 7 000 osob a Evropská komise žádá země EU, aby se do věci více zapojovaly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi