Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Novináři krvavě odnesli past migrantů. Brutalita uprchlíků v Calais stoupá

Autor: mb - 
5. září 2016
19:25

Poražené stromy, které brání autům v cestě, se staly na silnicích v okolí Calais běžným jevem. Jedna taková past před několika dny zranila britské žurnalisty. Situace ve francouzském přístavním městě se zhoršuje a výjimkou už nejsou ani mrtvá těla běženců, která lemují cesty po neúspěšném pokusu dostat se do kamionu. V Calais proto dnes proběhla demonstrace, kde lidé žádali urychlené vyřešení situace.

„Gangy mají různé nářadí, včetně motorových pil. Jejich strategie je koordinovaná, útočí současně,“ tvrdí regionální šéf dálnic Xavier Delabarre. Francouz měl na mysli pasti v podobě pokácených kmenů, které nedovolí vozidlům projet dále. Zatímco jsou řidiči kamionů nuceni zastavit, přistěhovalci se snaží dostat dovnitř.

Takových záškodnických akcí musí řešit francouzská policie během jediné noci několik desítek. Jak nebezpečný může být strom přehrazující silnici, nedávno na vlastní kůži pocítili britští novináři z deníku The Daily Mail. Ti se svým vozem havarovali, když nestačili včas zareagovat, a skončili se zkrvavenou hlavou v nemocnici.

Silnice prý lemují mrtvá těla

Výjimkou už podle svědectví nejsou ani mrtvoly lemující silnice v okolí Calais. Xavier Delabarre tvrdí, že jeho podřízení spatřili několik mrtvých uprchlíků, které zřejmě zabil kamion, když se snažili do nákladního vozu dostat.

Eskalaci situace dokládají i slova prezidenta Francouzské národní federace dopravních přepravců Davida Sagnarda. „Násilí ze strany imigrantů se vystupňovalo o několik řádů. Máme riskovat své životy na silnicích jen tím, že děláme svou práci? Nebo že je někdo turista? Nebo že prostě žijeme v Calais? Současná situace je nepřípustná, stát musí dostát svým povinnostem,“ uvedl.

Místní lidé už toho mají dost

Svou frustraci v pondělí vyjádřili i tamní obyvatelé. V Calais proběhl protestní pochod obchodníků a zaměstnanců přístavu za urychlené vyklizení divokého uprchlického tábora, označovaného jako džungle. Do akce se zapojili také řidiči kamionů a zemědělci s traktory, kteří se rozhodli zablokovat hlavní tahy na město. To je hlavním uzlem pro další cestu do Británie.

Pochodu, který začal u místního stadionu a jehož cílem je samotný přístav, se zúčastnily stovky lidí. Do operace „hlemýžď“, při které mají kamiony a traktory velmi pomalou jízdou komplikovat provoz na silnicích a dálnicích, se podle agentury AFP zapojilo asi 70 vozidel.

„Demonstrace je hlasitým projevem naší nespokojenosti,“ řekl místní zástupce autodopravců David Sagnard, podle kterého mají majitelé firem i samotní řidiči stávající situace, kdy se běženci snaží dostat do kamionů, aby se dostali do Británie, již „po krk“. „Požadujeme mimořádná opatření, která by zajistila, že budeme jezdit bezpečně,“ dodal.

Rozhněvaní jsou i místní obchodníci, kterým váznou dodávky, protože uprchlíci kamiony také rabují. Navíc společně s taxikáři přicházejí o klienty mezi turisty, kteří přestali z obav o bezpečnost do města jezdit. Více uzavření doma zůstávají ze stejných důvodů i místní obyvatelé.