Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Migrace je řízenou invazí a má rozvrátit Evropu, myslí si většina Čechů

Autor: kle - 
27. ledna 2016
19:05

Většina české veřejnosti, 55 procent oslovených, se ztotožňuje se slovy prezidenta ČR Miloše Zemana, že stávající migrace je řízenou invazí s cílem rozvrátit evropské společenství. S dalšími prezidentovými postoji k migrační krizi souhlasí 43 procent lidí, naopak 41 procent postoje prezidenta nesdílí. Vyplývá to z výsledků lednového online průzkumu Phoenix Research mezi 1050 respondenty.

Zemanův názor, že stávající migrace je řízenou invazí, odmítá jen necelá pětina respondentů a 26 procent dotázaných se nepřiklání ani k jedné ze stran aktuální debaty.

Jak Češi vnímají názory prezidenta Zemana na uprchlíky? Jak Češi vnímají názory prezidenta Zemana na uprchlíky? | Phoenix Research

S prezidentskými názory na migrační krizi obecně souhlasí 43 procent respondentů. O dvě procenta méně, 41 procent dotázaných, však postoj prezidenta Zemana nesdílí. Zbývajících 16 procent respondentů se nedokáže jednoznačně přiklonit ani k jedné z rozhodnutých skupin.

Video Zeman: Uprchlická vlna nás zasáhne nejpozději na jaře. - Blesk TV
Video se připravuje ...
Většina české společnosti, 62 procent oslovených, vnímá migraci jako potencionální hrozbu a riziko zvýšení kriminality. Necelá pětina dotázaných s touto skepsí nesouhlasí a zbývajících 19 procent se nedokáže jednoznačně rozhodnout.

Na dotaz, zda by Češi případným uprchlíkům osobně pomohli, například penězi, dary, prací, ubytováním, celá polovina respondentů odpovídá odmítavě. 36 procent z oslovených se nedokáže jednoznačně rozhodnout a pouze 14 procent dotázaných je ochotno a připraveno pomoci.

Prezident Zeman přirovnal uprchlíky k jezinkám:

Video Zeman a pohádka o jezinkách - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pomoci, nebo nepomoci uprchlíkům? Podle náboženství se Češi nerozhodují

Celých 63 procent dotázaných je nespokojeno se stávajícím informováním o migrační krizi. Považuje jej za nedostatečné a pochybuje i o jeho pravdivosti. Více než pětina dotázaných nemá na aktuální informovanost jasný názor a pouze 14 procent veřejnosti považuje informování za postačující a pravdivé.

Češi by také nerozlišovali podle náboženského klíče, pokud by měli někomu z migrantů pomoci. Pouze 14 procent ze všech dotázaných by pomohlo raději křesťanským migrantům, celých 56 procent respondentů se nedokázalo rozhodnout a třetina oslovených by nepomáhala dle náboženského klíče.

Další odpovědi z průzkumu: