Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Migranti zaútočili s „pepřákem“ a nožem na novináře. Další běženci je zachránili

Autor: mb - 
19. ledna 2016
19:05

Uprchlíci zaútočili v takzvané Džungli ve francouzském Calais na novináře. Jeden měl pepřový sprej, druhý obrovský kuchyňský nůž. Žurnalisté nakonec vyvázli bez úhony, zachránili je jiní běženci. Obhájci imigrantů ale kritizují novináře za to, že incident vůbec zveřejnili.

„Málem jsme byli okradeni v uprchlickém táboře v Calais uprchlíky, zrovna jsme natáčeli dokument. Pomohli nám jiní migranti. Nakonec nám nic neukradli, Maaike vše natočila na kameru a dokonce jednoho z nich kopla, když šel na ni s nožem,“ napsal na sociální síť Facebook nizozemský novinář Teun Voeten, který na místě pracoval se svou kolegyní Maaike Engels.

Oba žurnalisté imigranty jako celek rozhodně neodsuzují, incident následně věcně okomentovala Maaike: „V každé společnosti najdete lidi dobré i špatné. ‚Džungle‘ není výjimkou.“

Útočníky dokonce do jisté míry omlouvala: „Ti, kteří jsou méně kreativní, méně inteligentní, méně ambiciózní a žijí v takovýchto hrozných podmínkách, se pak často stávají kriminálníky, protože nemají žádný vyšší cíl, o který mohou usilovat.“

Škoda, že vás nezabili

Přestože novináři jen informovali o incidentu, některým zastáncům uprchlíků vadilo i pouhé zveřejnění videa. „Nepodporuji cenzuru, ale mám obavy, že by tento krátký klip mohl být zneužit pravicí. Takovéto incidenty jsou v ‚Džungli‘ velmi vzácné, pokud vím. Zveřejnění může mírumilovným běžencům způsobit hodně problémů. Proč zveřejňujete tento klip? Prosím zvažte jeho odstranění,“ napsala Paula Erol. Další uživatel Philippe Verger si servítky už nebral: „Škoda, že vás nezabili,“ napsal.

„Džungle“ v Calais je nelegální kemp uprchlíků, k násilným incidentům tam dochází pravidelně. Před několika lety byla v „Džungli“ znásilněna Britka, v létě pro změnu došlo k masivním střetům francouzských policistů a běženců. Někteří obyvatelé Calais ve strachu o své bezpečí již prodali své domovy a odstěhovali se.

V minulých dnech do nelegálního kempu najely buldozery, které měly srovnat se zemí chatrné přístřešky. Francie je chce nahradit obytnými buňkami z lodních kontejnerů. Samotný kemp se úřady pokusily již několikrát zničit, ale vždy bez úspěchu. Za pár dní vyrostla „Džungle“ znova.