Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lázeňští hosté ovlivňují statistiku uprchlíků v Česku. Nestíhají odcestovat včas

Autor: sou, mts - 
15. ledna 2016
05:30

Přes sedm tisíc nelegálních migrantů – tolik jich mělo Českem projít jen za prvních deset měsíců minulého roku. Podle cizinecké policie nejde ale jen o uprchlíky ze Sýrie nebo států, kde zuří válka. Jsou mezi nimi i občané Ukrajiny, kteří překročili dobu pobytu nebo lázeňští hosté z Kuvajtu.

Podle oficiální statiky cizinecké policie jen do října zaznamenali přes sedm tisíc nelegálních imigrantů. Nejvíce jich prošlo přes Jihomoravský kraj, Prahu a Ústecko.

Vůbec nejpočetnější skupinu, čítající necelé dva tisíce lidí, tvoří občané Sýrie. Přes pět stovek pak přicestovalo z Afghánistánu. „Jsou mezi nimi i občané Ukrajiny, kteří většinou na naše území vstupují legálně a překračují poté povolenou dobu pobytu,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Čísla nelegálních migrantů ale zkreslují i lázeňští hosté z Kuvajtu, kteří nevycestují v době platnosti pobytu. Těch mělo být v Česku během prvních deseti měsíců minulého roku kolem pěti stovek. 

„Tady se jedná buď o velmi zámožné Kuvajťany, nebo o lidi, kteří jsou dotováni kuvajtským státem, aby se mohli léčit v naší zemi,“ uvedl pro Blesk.cz náměstek primátora Teplic Hynek Hanza.

Problémy s Kuvajťany? Jen sezonní záležitost

Podle teplického náměstka proto v tomto případě spojení uprchlík nebo nelegální imigrant není vůbec na místě.

Právě v Teplicích však měli během loňského léta problémy právě s touto skupinou lázeňských hostů. „Problémy s Kuvajťany jsou sezonní záležitostí, která se týká spíše jejich vysokého množství a jiného životního stylu,“ upřesnil Hanza.

Jejich velká koncentrace v určitých částech města zejména v letních měsících prý vyvolává hned několik problémů. Teplickým občanům vadí například rušení nočního klidu a veřejný nepořádek. „Ty přestupky jsou většinou páchány nezletilými, takže to je další problematika ve vymáhání práva,“ dodal Hanza. Arabové nevadí pouze v Teplicích, ale i v přilehlých vesnicích. Skoupili tam totiž velkou část pozemků.

Mezi chatkami prý rostou hotely i pro Kuvajťany 

„Tady se prodával metr čtvereční pozemku v původní fázi za 100 až 250 korun. A v současné době jsou jim Arabové schopni dát třeba 1000 korun. Takže zatímco jedni si stěžují, druzí jim vše vesele prodávají,“ prozradil Blesk.cz už před časem starosta Srbic Milan Zyka (nezávislí).

Mezi rodinnými domky a chatkami tak najednou rostou patrové hotely. Až stavby vzniknou, budou do nich jezdit další lázeňští hosté. Ti údajně nechtějí bydlet v Teplicích, ale v přírodě a pospolu.

„Skupují to tu lidé z Kuvajtu a Saúdské Arábie právě pro návštěvníky lázní. Nadšení z toho nejsme, ale nemyslím si, že zrovna od této kategorie arabských občanů by hrozilo nějaké nebezpečí než to, že v noci dělají nepořádek,“ prozradil Zyka.

V minulém roce se v Teplicích několikrát protestovalo proti nepořádným lázeňským hostům: