Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„To by nežrala ani kočka.“ Uprchlíci už nevidí Evropu růžově, chtějí domů

Autor: kle - 
4. ledna 2016
18:15

Tisíce migrantů, zejména těch ekonomických z Iráku, se již z Evropy dobrovolně vrátilo domů. Další tisíce po tom touží. „Ani kočka by to nejedla,“ stěžoval si například Iráčan Faisal Uday Faisal (25) na švédské jídlo a již napsal domů otci, aby mu poslal peníze na cestu pryč z Evropy, píše The Washington Post.

„Mým snem už od dětství bylo jít do Evropy. Představoval jsem si krásný bezpečný život s bydlením a prací,“ říká Faisal Uday Faisal. Ten opustil své zaměstnání na iráckém ministerstvu školství, kde uklízel a zajišťoval pohoštění.

I přes vyčerpávající, měsíc trvající cestu do Švédska se nyní rozhodl vrátit domů. Není sám. Někteří se rozhodli pro návrat kvůli zdlouhavému azylovému řízení, někteří teskní po domově. Jiní byli nuceni odejít poté, co byly jejich žádosti o azyl zamítnuty.

„Byl tam nudný život. A jejich jídlo by nežrala ani kočka,“ vzpomíná Faisal na dva měsíce v azylovém centru blízko švédského města Malmö. Faisal požádal svého otce, aby mu poslal peníze, a on se tak mohl vrátit.

„Postrádá tam veškeré služby. Doma pro něj uděláme všechno,“ řekl jeho otec Udaj Faisal Mohee, který za cestu svých synů do Evropy utratil 8 tisíc dolarů. „Problém je v tom, že slova jako Evropa či Amerika mají pro mladé lidi takové kouzlo, ačkoliv ví, že to není realita,“ dodal muž, jehož nejmladší syn byl zadržen v Turecku při pokusu dostat se do Evropy. Přesto to prý zkusí znovu.

„Existují tisíce Iráčanů, kteří se vrátili. A další tisíce lidí, kteří chtějí,“ říká Sattar Nowruz, mluvčí iráckého ministerstva pro migraci. Irácká velvyslanectví v Evropě se podle jeho slov snaží vyřizovat dočasné cestovní doklady pro ty, kteří se z Evropy vrací.

Podle mluvčího povzbudilo mnoho mladých Iráčanů televizní vysílání o stovkách tisíc migrantů, kteří se vydali v létě na cestu do Evropy. Podle OSN bylo z milionu uprchlíků, kteří letos přišli do Evropy, osm procent (80 tisíc) Iráčanů.

Od začátku loňského roku do listopadu 2015 opustilo Evropu „dobrovolně“ 35 tisíc migrantů, říká Shannon Pfohman z organizace Caritas Europa. Dalších 17 tisíc bylo za tu dobu deportováno nedobrovolně.

Dalším z těch, kteří se rozhodli pro návrat do Iráku, je Wissam Razzaq (34). V září 2015 se vypravil do Finska. Prodal kvůli tomu svůj taxík, jediný zdroj příjmů. Podle svých slov tam byl 45 dnů a jen jednou, hned v prvním týdnu, byl na azylovém pohovoru. Od té doby s ním nikdo nemluvil.

„Cítil jsem se jako nevítaný host,“ řekl a poukázal na pravicové protesty proti žadatelům o azyl. „Kdybych (ve Finsku) našel jen 20 procent z toho, co jsem si představoval, tak bych zůstal. Takto jsem se musel vrátit a začít znovu od nuly. Všechno mé úsilí a utrpení bylo zbytečné,“ uzavřel.