Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tisíce dětských uprchlíků: Některým není ani 5 let, putují bez rodičů

Autor: mb - 
14. prosince 2015
17:32

Spojené státy americké stejně jako Evropu sužuje uprchlická krize. V Americe má však trochu jinou podobu, už léta do USA proudí lidé z Mexika, ale i dalších zemí Střední a Jižní Ameriky. Americké úřady však nyní znepokojuje nebezpečný trend: jen za poslední dva měsíce pohraničníci totiž zadrželi 10 tisíc dětí, které se pokoušely překročit hranici úplně samy.

 

„Úřad pro umístění uprchlíků navyšuje své kapacity, které umožní dočasně ubytovat děti bez doprovodu. Jedná se o krok, který podpoří pohraniční stráž v jejím úkolu bránit nelegální migraci a obchodování s lidmi,“ píše se na stránce americké celní správy.

Americké úřady hlásí oproti loňskému roku dvojnásobný počet dětí, které samy putují přes mexicko-americkou hranici. Zpravidla je posílají rodiče v naději, že jejich potomci budou mít v USA lepší život než například v rodném Mexiku.

Největší nápor zažívá stát Texas a právě v tomto státě budou vybudována dvě uprchlická zařízení pro děti, třetí bude v Kalifornii. Nezletilí budou moci navštěvovat v areálu školu a budou mít přístup k lékařské péči, nebude jim však povoleno utečenecké zařízení opustit.

„Není to jen uprchlická otázka, musíme se podívat na příčiny problému. Proč vlastně riskují nebezpečnou cestu? Důvodem je beznaděj v domovském státě a vzrůstající násilí mezi znepřátelenými drogovými gangy v Latinské Americe,“ tvrdí Maureen Meyer z lidskoprávní organizace Wola.


A čísla jsou to opravdu hrozivá, kromě malých Mexičanů přicházejí další děti ze zemí jako je Guatemala, Honduras nebo El Salvador. Jen pro představu, zatímco v roce 2009 do USA takto přišlo z Guatemaly „jen“ 1 115 nezletilých, tento rok to již bylo 13 589. Přestože letošní statistiky vzbuzují u amerických úřadů obavy, předloni byla situace ještě horší. Tehdy musela být k ochraně hranic v Texasu povolána i Národní garda.

Stálý příliv přistěhovalců vzbuzuje napětí i v americké společnosti, která je na migraci historicky zvyklá. Kontroverzní republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump (69) získal ovšem protipřistěhovaleckou rétorikou podporu mnoha voličů. O Mexičanech například tvrdil, že jsou to „znásilňovači“, a dále prohlašoval, že na jižní hranici „postaví ohromnou zeď“, kterou údajně plně zaplatí samotné Mexiko.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi