Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Senátoři zatlačili na vládu: Zrychlete s opatřeními proti migrantům

Ministr vnitra Milan Chovanec ve středu informoval senátory o migrační krizi a opatřeních ze strany vlády.
Ministr vnitra Milan Chovanec ve středu informoval senátory o migrační krizi a opatřeních ze strany vlády.  (Autor: ČTK/Michal Kamaryt)
Autor: val, ČTK - 
2. prosince 2015
16:15

Senátoři ve středu vyzvali vládu, aby urychlila přípravu předpisů, které by směřovaly ke zvýšené ochraně českých obyvatel i hranic proti nelegální migraci. Kabinet by se měl také v rámci EU i NATO zasazovat o vznik mezinárodní koalice pro boj s původci terorismu a maximálně podporovat síly bojující proti Islámskému státu.

Horní komora o tom ve středu rozhodla po téměř tříhodinové debatě o bezpečnostních opatřeních, která byla zavedena po teroristických útocích v Paříži z poloviny listopadu.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) před senátory zopakoval, že nemá žádné informace o tom, že by podobný útok bezprostředně hrozil v Česku. Nárůst hrozby terorismu podle Chovance neznamená ani to, že Islámský stát nedávno zařadil Česko do takzvané koalice ďáblů.

Ministr také uvedl, že 8. prosince bude Bezpečnostní rada státu projednávat návrhy, které by měly upravit pravomoci tajných služeb s cílem usnadnit získávání informací. Konkrétnější ale nebyl, zdůraznil, že návrhy budou projednávány ve vyhrazeném režimu, tedy v jistém stupni utajení. Pro efektivnější boj s terorismem nejsou nyní změny zákonů třeba, uvedl ministr.

Jednání horní komory Jednání horní komory | Blesk

Česko mimo hlavní migrační proud

Hlavními hrozbami jsou obecně podle písemné informace, kterou Chovanec poskytl senátorům, případné útoky takzvaných osamělých vlků, tedy extremistů inspirovaných událostmi ze zahraničí, radikalizace části většinové společnosti s pomocí krajní pravice či zavlečení terorismu v souvislosti se současnou migrační vlnou. „Bylo by naivní si myslet, že islamisté nezneužijí migrační proud, aby sem dostali své bojovníky,“ dodal ministr.

Česko se podle něj stále nachází mimo hlavní migrační proud v řádu několika set tisíc lidí. Od ledna do konce listopadu bylo podle Chovance zjištěno v Česku 8 149 nelegálních migrantů, z toho 1985 Syřanů, 973 Ukrajinců a 560 Afghánců. Ze Syřanů o azyl v Česku požádalo jen 122 lidí a v záchytných zařízeních zůstává zhruba 130 lidí, než se jejich případ vyřeší.