Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hladovka uprchlíků v Drahonicích? Sono ukázalo plné žaludky, vozí si i pizzu

Autor: Daniela Soukalová, Jana Ulrichová - 
12. listopadu 2015
14:15

Uprchlíci v Drahonicích na Lounsku nechodí ke společnému jídlu a tvrdí, že drží hladovku. Vyšetření u lékaře ale ukázalo, že ti, kdo hlásili největší zdravotní potíže, měli plné žaludky. Možná i díky dovážce pizzy do areálu, kterou viděla přímo na místě reportérka Blesku. Ve čtvrtek odpoledne migranti z oken vyvěsili transparenty, kde volají po svobodě.

Podle zpráv dobrovolníků, kteří uprchlíkům pomáhají, hodlají i nadále pokračovat v „hladovění“. Snídani si podle policie neodebralo 36 lidí. Z oken uprchlíci dokonce vyvěsili transparenty s nápisem „Chceme být svobodní“. Stejné heslo i vykřikují. Navíc uprchlíci vydali i další prohlášení s tím, že si uvědomují, že české zákony umožňují jejich dlouhodobé zadržení. 

„Svou hladovkou však chceme přispět k tomu, abychom byli mírovou cestou propuštěni, přestože nevíme, jakým způsobem je to možné,“ uvedli. „Včera 38 lidí neodebralo večeři. Dnes ráno 36 neodebralo ani snídani,“ zmínila pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Video  Mluvčí Cizinecké policie ČR Kateřina Rendlová o uprchlících v Drahonicích  - Blesk - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

U detenčního zařízení jsou i dobrovolníci z iniciativy Hlavák, kteří uprchlíkům pomáhají. Rendlová po vyjednávání se zástupci hladovkářů uvedla, že jednání nebylo konstruktivní a že jediné, po čem uprchlíci touží, je propuštění z detence. Uprchlíci odmítli i to, aby si v Česku požádali o azyl.

Hladovkáři nehladoví?

Tři běženci, kteří nyní drží hladovku, tvrdili prý, že je jim zle. Po vyšetření sonem na ošetřovně ale zdravotníci zjistili opak. Nejen že jim nic není, ale že mají také plné žaludky. Podle Rendlové si utečenci kolikrát jídlo nechávají vozit a platí si za něj. 

Hladovku uprchlíci oficiálně zahájili v úterý večer, kdy si večeři nemělo odebrat přes 40 běženců. Ve středu večer se tři běženci demonstrativně pořezali. Další muž, který čeká na vyhoštění, dokonce zaútočil na člena bezpečnostní agentury. Při následném policejním zákroku prorazil hlavou skleněnou výplň dveří.

Situace v Drahonicích obrazem: