Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

40 hladových migrantů z Drahonic. Ze strachu z deportace chyběli u snídaně

Autor: ČTK, kal, sou - 
11. listopadu 2015
12:40

Někteří uprchlíci z detenčního zařízení v Drahonicích na Lounsku se podle ministerstva vnitra obávali deportace do země, odkud přišli. V úterý i kvůli těmto obavám zahájili protestní hladovku, ve středu ráno nepřišlo na snídani 40 cizinců. Rozhodli se tak poté, co Česko v úterý vrátilo čtyři desítky cizinců z Drahonic na základě takzvaných dublinských nařízení do členské země EU, kde předtím požádali o azyl. Uvedla to mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Z Česka odletělo 40 cizinců, kteří nelegálně vstoupili na české území. „Na základě toho se v zařízení mezi některými cizinci rozšířila nepravdivá informace, že byli cizinci vráceni do země původu. Proto někteří z klientů začali avizovat, že by mohli začít držet hladovku. Tuto mylnou informaci jim však zaměstnanci zařízení vysvětlili,“ uvedla mluvčí.

 

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ocenil, že se daří nelegální migranty „v rámci možností“ podle zákona vracet tam, kde požádali o azyl. „V této situaci považuji dodržování platných dohod za zásadní podmínku pro to, aby se nám migrační krizi dařilo čelit,“ míní ministr.

 

 

Ministerstvo ztrácí o hladovějících přehled

 

V úterý odmítlo jídlo 28 klientů zařízení, někteří z nich si ho však podle ministerstva nakonec vzali na pokoje. Dnes na snídani nepřišlo 40 migrantů. „V tuto chvíli však není zřejmé, zda a kolik klientů zahájilo systematickou hladovku, kteří z nich pouze nepřišli na snídani, ani to, zda se jedná stále o stejné osoby. Toto bude zřejmé až v průběhu dne. Situaci proto budeme nadále monitorovat,“ dodala Nováková.

 

 

V drahonickém zařízení je podle aktuálních statistik ministerstva vnitra 100 lidí. O zahájení hladovky více než čtyř desítek Iráčanů a jednoho Somálce z Drahonic v úterý informoval evangelický farář Mikuláš Vymětal, který s běženci spolupracuje. Cizinci tvrdí, že jsou v zařízení vězněni, a obávají se deportace do zemí svého původu. V detenčním zařízení také zůstávají příliš dlouho.

 

 

„Monstra“ se postavila na odpor

 

„Ve většině případů jsme snesli zadržení prvních 90 dnů, avšak další prodlužování našeho věznění zde již nesneseme. Prcháme před válkou vězením a násilím a ocitáme se v nové válce a vězení. Každý z nás v naší vlasti ztratil někoho z rodiny nebo někoho blízkého. Tímto naším vězněním s námi jednáte, jako bychom byli nějaká monstra,“ napsali uprchlíci.

 

Rozhodnutí o prodloužení zajištění

 

Jeden z mužů se podle policie říznul střepen do ruky. „Bylo to povrchové zranění, které ošetřili zdravotníci a nebylo nutné žádné další ošetření,“ upřesnila pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

„Včera jim bylo doručeno i rozhodnutí o prodloužení zajištění,“ vysvětluje Rendlová. Podle faráře Mikuláše Vymětala migranty k hladovce vedlo právě rozhodnutí o prodloužení jejich pobytu v Drahonicích. Pokud ale budou všechna úřední potvrzení dokončena například zítra, budou moci detenční zařízení hned k tomuto datu opustit.

V úvahu pak přicházejí tři možnosti, jak můžou být uprchlíci vyhoštěni. Buď budou navráceni do sousední země, ze které k nám přicestovali nebo budou podle dublinského řízení poslání do státu, kde požádali o azyl. K návratům do vlasti, ve které zuří válka, policie nepřistupuje. „V takovém případě člověk odchází s výjezdním příkazem, že musí opustit území České republiky, ale ten příkaz mu neříká, kam má jít,“ upřesňuje Rendlová. Cizinec pak může jít v podstatě kamkoliv, kam má opravnění ke vstupu.