Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pořezaná hlava i ruce: Hladovějící uprchlíci v Drahonicích přitvrdili

Autor: David Klempíř, ČTK - 
11. listopadu 2015
18:36

Tři běženci se demonstrativně pořezali v detenčním zařízení v Drahonicích na Lounsku. Další muž, čekající na vyhoštění, zaútočil ve středu na člena bezpečnostní agentury. Při následném policejním zákroku prorazil hlavou skleněnou výplň dveří. Pořezaný muž byl na místě ošetřen, pracovník bezpečnostní agentury zraněn nebyl. Agresivita zadržovaných mužů v Drahonicích roste, řekla Blesku Kateřina Rendlová, mluvčí cizinecké policie.

Migranti čekající v detenčním zařízení v Drahonicích na Lounsku na vyhoštění ze země přitvrdili své protesty. V úterý zahájilo 40 z nich protestní hladovku a ve středu ráno nepřišlo na snídani. Během středy se ale situace značně vyostřila.

„Cizinci stupňují intenzitu svých protestů. Kromě toho, že neodebírají stravu, se již včera jeden z nich demonstrativně pořezal a dnes se přidali další dva, kteří se pořezali na rukou,“ sdělila Blesku Kateřina Rendlová.

Kolem 16. hodiny došlo dokonce ke střetu. „Jeden agresivní muž napadl člena bezpečnostní agentury. Tomu se naštěstí nic nestalo. Při následném policejním zákroku, kdy byl muž odváděn, prorazil hlavou skleněnou výplň dveří a způsobil si řezná poranění na hlavě,“ dodala mluvčí s tím, že zranění nebylo vážné a cizinec byl ošetřen přímo na místě.

Stejně tak byli přímo v detenčním zařízení v Drahonicích ošetřeni další dva pořezaní cizinci. „Třetí byl převezen do žatecké nemocnice,“ doplnila Rendlová s tím, že cizinci vyhrožují, že se každý den některý z nich demonstrativně poraní. „Jejich zejména verbální protesty zdaleka neutichají, ovšem ráda bych podotkla, že incidenty podobného typu nejsou v zajišťovacích zařízeních ničím ojedinělým,“ podotkla.

Cizinci podle ní k takovémuto jednání přistupují vždy, když chtějí zabránit svému vyhoštění. „Jediné, čeho tím ovšem mohou docílit, je umístění ve zpřísněném režimu,“ zakončila mluvčí.

Podle dobrovolnice Petry Dammsové, která s uprchlíky spolupracuje, situace v zařízení eskalovala pozdě odpoledne. „I když jsme měli domluvenou schůzku s jedním z mluvčích uprchlíků, nebyli jsme do zařízení vpuštěni,“ řekla. Napětí mezi běženci se podle ní stupňuje. „Říkají, že raději spáchají sebevraždu. Proběhl tam brutální zásah policie, uprchlíci byli násilím přikurtováni k postelím. Viděli jsme odjíždět sanitky,“ uvedla. Že někteří uprchlíci byli přikurtováni, uvedla s odvoláním na personál uprchlického zařízení také Česká televize.

V drahonickém zařízení je nyní podle statistik ministerstva vnitra stovka běženců. Kolik z nich drží hladovku, není podle Rendlové možné určit. Stravu neodebírá kolem 40 lidí, Rendlová ale uvedla, že se střídají třeba tak, že někteří nejí oběd a jiní večeři, nebo si vzájemně nosí jídlo na pokoje. „Teď je potřeba odpozorovat, jestli někteří opravdu systematicky nejedí vůbec, aby bylo možné zajistit lékařské ošetření, když by to situace vyžadovala,“ řekla.

Odmítla informace o tom, že jeden z běženců kvůli hladovce zkolaboval. Podle mluvčího záchranné služby Prokopa Voleníka jeden z uprchlíků držících hladovku skončil ve středu vpodvečer v nemocnici. „Záchranná služba byla do zařízení v Drahonicích volána kvůli bezvědomí jednoho z klientů. Šlo o kolapsový stav, který provází krátké bezvědomí. V době převozu do nemocnice už byl muž při vědomí,“ řekl.

Detenční zařízení v Drahonicích, které vzniklo z areálu bývalé věznice, je až pro 240 lidí, určeno je výhradně pro muže. V sobotu Drahonice navštívil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a uvedl, že je s podmínkami běženců v zařízení spokojen. Podmínky, ve kterých jsou v ČR ubytováni uprchlíci, ale kritizují některé tuzemské i zahraniční nevládní organizace. Vysoký komisaře OSN pro lidská práva nedávno uvedl, že česká vláda systematicky porušuje práva migrantů.

Detenční středisko v Drahonicích: