Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kiskův hněv: Slovensko je kvůli uprchlíkům terčem posměšků

Autor: ČTK, simao - 
7. října 2015
16:35

Jsou jako černá a bílá. Zatímco český prezident Miloš Zeman uprchlíkům vzkazuje, že je k nám nikdo nezval, jeho slovenský protějšek Andrej Kiska si jich nedávno na schůzku několik pozval. Hlavně dětí. Nyní se pustil do kritiky slovenské vlády, která odmítla kvóty. Slovensko podle něj prohrálo, protože nepochopilo evropskou solidaritu, neprojevilo lidskost, nenabídlo dostatečnou pomoc a navrch se stalo terčem zesměšňování.

Slovenský prezident Andrej Kiska ve středu kritizoval levicovou vládu premiéra Roberta Fica za její přístup k řešení migrační krize v EU. Bratislava podle něj prohrála v otázce zavedení povinných kvót na přerozdělování uprchlíků z důvodu, že nepochopila solidaritu mezi členskými zeměmi EU a že nenabídla dostatečnou dobrovolnou pomoc k řešení přílivu uprchlíků.

„Když Slovensko v červenci oznámilo, ještě na dobrovolné bázi, přijetí stovky lidí z celkového počtu 40 tisíc, ztratili jsme sympatie ve většině Evropy. Ztratili jsme porozumění a pochopení i pro každý rozumný argument. Slovensko se stalo objektem narážek a zesměšňování evropských a světových medií. Jakoby se ze slovenské pozice vytratil člověk,“ řekl Kiska v projevu před poslanci slovenského parlamentu.

Ficova vláda je na tom přitom podobně jako ta Sobotkova v Česku. Dlouhodobě totiž odmítá rozmístění migrantů mezi členské státy EU na základě kvót. Vedle toho ale Slovensko také odmítlo na dobrovolném principu poskytnout azyl většímu počtu migrantů.

Kiska: Povzbuzování strachu z uprchlíků škodí

Premiér Fico v této souvislosti zmiňoval údajné bezpečnostní riziko či skutečnost, že výrazná většina běženců prý prchá z vlasti pouze za lepšími ekonomickými podmínkami. Ficova vláda se rozhodla, že rozhodnutí většiny členských států EU o zavedení kvót napadne žalobou u soudu EU a že rozhodnutí o kvótách se nepodřídí.

„Zvláště v politické debatě zazníval až příliš silně právě takový tón, který strach ze všech migrantů povzbuzoval. Od bezprostřední bezpečnostní hrozby, kterou by prý představovalo několik stovek nebo tisíc lidí prchajících před válkou. Až po necitlivost a podsouvání názoru, jako by téměř všichni migranti byli ekonomičtí spekulanti a do Evropy přicházeli jen kvůli pohodlnějšímu životu,“ uvedl Kiska, podle něhož debatu o vlastním příspěvku Slovenska k řešení migrační krize v zemi nahradilo poučování jiných států, kde selhaly a co by měly dělat.

ASMA SI VYSKÚŠALA STOLIČKU PREZIDENTAŠesťročná Asma si vyskúšala moju prezidentskú stoličku. Jej sestra Zahra mi dnes...

Posted by Andrej Kiska on 17. září 2015

Jak Kiska vítal cizince v Bratislavě

Sám Kiska má zcela odlišný názor. Nejen od Ficovy vlády, ale třeba i od českého prezidenta Zemana. Slovensko je totiž podle Kisky v současné migrační krizi v Evropě schopno uprchlíkům pomoci, jak Kiska řekl v září novinářům poté, co se setkal se skupinou cizinců, kteří na Slovensku již získali azyl nebo občanství.

„Jsem přesvědčen, že jsme skutečně schopni pomoci z pohledu státu a jeho bezpečnosti. Jsme schopni a připraveni pomoci z pohledu tisíců jednotlivců, ale i organizací,“ upozornil Kiska. „V diskusi u nás doma o tom, co se děje v Evropě, mi chybí základní rozměr, a to, zda jsme, nebo nejsme ochotni dobrovolně a iniciativně podat pomocnou ruku, pomoci rodinám, zda jsme schopni poskytnout ubytování, vzdělání,“ stěžoval si Kiska.

Na schůzce se slovenským prezidentem byla také Somálka Naíma Abdíová, která na Slovensku pobývá již šest let. „Na začátku jsem měla problémy, že lidé, dokud mě neznali, tak měli strach... kdo jsem a odkud jsem přišla. Časem to ale bylo už v pohodě,“ řekla novinářům Abdíová plynulou slovenštinou.

Na Slovensko přijela, když jí bylo 15 let, a v současnosti pracuje pro migrační úřad jako tlumočnice. Slovensko si coby zemi pro nový život vybral její otec, který na Slovensku získal azyl a v zemi žil bez rodiny tři roky. „Pro mě je toto můj druhý domov, nechci jít jinam,“ řekla Abdíová, která příští rok prý splní podmínky k tomu, aby mohla požádat o slovenské občanství.

Andrej Kiska si přitom na chvíli zahrál i na německou kancléřku Angelu Merkel. Ani on neodmítl selfie s cizinci, stejně jako se Merkel fotila s uprchlíky.