Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Konec snu o Evropě. Uprchlíky našli mrtvé v pokročilém stadiu rozkladu

Autor: kal, ČTK - 
5. října 2015
17:25

Nejspíš se snažili dostat na lodích do Evropy, místo toho našli smrt na libyjském pobřeží. Agentura AFP s odkazem na organizaci Červený půlměsíc informovala o nálezu těl 85 migrantů. Podle mluvčího humanitární organizace odnášeli dobrovolníci těla v pokročilém stadiu rozkladu z pláží poblíž libyjské metropole již od minulého úterý.

Celkem 75 těl našli v okolí Tripolisu, dalších 10 ve městě Sabráta, které leží 70 kilometrů západně od metropole. Libyjská pobřežní stráž rovněž oznámila, že zachránila 212 běženců, kteří se nacházeli asi 60 kilometrů od libyjského pobřeží na dvou přeplněných gumových člunech. Bylo mezi nimi 22 žen. Migranti prý pocházeli z několika zemí, bylo mezi nimi množství Senegalců a Súdánců.

Z libyjského pobřeží, dlouhého 1770 kilometrů, dlouhodobě proudí do Evropy uprchlíci pocházející zejména z dalších afrických zemí. Řada lodí se však kvůli přetíženosti či špatnému technickému stavu potopí a velká část běženců zemře. Při jednom z nejhorších neštěstí za poslední týdny zahynulo na konci srpna okolo dvou stovek lidí na lodi, která se potopila nedlouho po vyplutí z libyjského přístavu Zuára.

Letos Středozemní moře na cestě za lepším životem v Evropě překonalo už více než 515 tisíc migrantů, uvedl minulý týden úřad Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky. Více než 383.000 jich dorazilo do Řecka a dalších 129 tisíc do Itálie. Zhruba 54 procent z nich jsou Syřané, asi 13 procent Afghánci. Přinejmenším 2980 utečenců při riskantní plavbě přišlo o život.