Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nacismus, komunismus, migrace. Schwarzenberg řeší strach před uprchlíky

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg  (Autor: David Malík, archiv)
Autor: kal - 
22. června 2015
14:50

Naši dědové čelili nacismu, naši otcové komunistické totalitě, před námi je výzva migrace. To si myslí šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj je nejhorším rádcem v takové situaci strach, a Češi by se od něj měli oprostit. „Kníže“ proto radí vymyslet vlastní strategii. Naznačuje přitom, že Česko by mělo k uprchlické otázce zaujmout vstřícný postoj.

Unijní ministři zahraničí si notují nad plánem potápět lodě, na kterých pašeráci vozí uprchlíky do Evropy. Oproti tomu bývalý šéf české diplomacie a předseda TOP 09 Schwarzenberg nabídl zamyšlení, že Češi by si svůj postoj k otázce migrace ještě důkladně promyslet.

„Nejhorší rádce v jakékoliv situaci, a přiznávám, že dnešní situace je vážná a svízelná, je strach. Strach před uprchlíky, strach před azylanty, strach před cizím elementem u nás v české kotlině,“ napsal na Facebooku a volá po „střízlivém postupu“.

„Každá generace poslední doby čelila velké výzvě. Naši dědové čelili výzvě národního socialismu, čili nacismu, naši otcové čelili výzvě komunistické totality a my dneska čelíme výzvě migrace po celém světě,“ míní Schwarzenberg. A dobírá si ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), že voláme po unijní migrační strategii, když ani nemáme tu českou.

Schwarzenberg: Švédové jsou na tom hůř než Češi

„Ve srovnání s mnoha ostatními zeměmi v Evropské unii jsme na tom, co se týká migrace, velice dobře. Žádné velké proudy k nám nejdou. Řekněme Švédsko čelí mnohem větší vlně migrace než my. Máme možnost opravdu si vytvořit vlastní strategii, přemýšlet, co uděláme a co by bylo do budoucnosti možné a prospěšné pro naši zemi,“ tvrdí šéf TOP 09.

Právě uprchlická krize podle Schwarzenberga ukáže, jestli se současná generace politiků osvědčí, nebo selže. „Tak proto prosím střízlivě k tomu přistupovat, vědět, že situace je vážná a nemít strach a neobávat se všeho cizího,“ uzavřel.

Nejhorší rádce v jakékoliv situaci, a přiznávám, že dnešní situace je vážná a svízelná, je strach. Strach před uprchlí...

Posted by Karel Schwarzenberg on 21. červen 2015

salto ( 23. června 2015 08:30 )

Už to nekuř, nebo si pořiď kvalitnější fet

salto ( 23. června 2015 08:28 )

Že by Hašek tušil co časem přijde

salto ( 23. června 2015 08:25 )

Milenka? Ku.va to je silný slovo

eliska963852 ( 22. června 2015 21:59 )

Bolševická sebranka se potřebovala vyzvracet. Řekl pravdu, když má člověk strach, je na nejlepší cestě prohrát a není schopen rozumě uvažovat, protože je samozřejmě podělanej dopředu.

zauber ( 22. června 2015 19:52 )

Nejhorší, nejblbější, nejnusnější a nejdražší migrant v Česku je ko-kot Schwarzenberg. Zk-urvený kámoš zk-urveného Havla.

Zobrazit celou diskusi