Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ne Kalousek. TOP 09 připraví o voliče Schwarzenberg, míní politolog

Autor: Václav Lang - 
8. října 2015
05:15

TOP 09 v listopadu vymění šéfa a stranu čeká složitá příprava na volby v příštím roce. Politolog Jan Kubáček řekl v rozhovoru pro Blesk.cz, že Miroslav Kalousek v čele strany nebude automaticky znamenat odliv voličů TOP 09. Řada z nich ale odejde spolu s Karlem Schwarzenbergem, který pro ně byl doteď hlavním lákadlem.

„TOP 09 není teď v dobré pozici, protože čím méně Karla Schwarzenberga, tím méně podpory voličů, tím méně mediálního prostoru, tím méně sympatií řadových voličů,“ uvedl pro Blesk.cz Kubáček.

Osobnost Miroslava Kalouska podle něj nebude znamenat bezprostřední odliv voličů, neboť jsou na něj zvyklí a počítali s tím, že může po Schwarzenbergovi žezlo převzít. Problém však nastane za čas, kdy se teprve může projevit, že nestabilním voličům TOP 09 schází Schwarzenberg coby „brzda“, která mírní mnohdy příliš ostrého Miroslava Kalouska.

„A je otázka, jestli je Miroslav Kalousek strhne, jestli je bude lidově řečeno bavit,“ řekl Kubáček.

Kalousek bude muset nabídnout voličům novou vizi TOP 09. Podle Kubáčka by mohla spočívat v užší synergii s ODS. Voliči pravice by podle něj ocenili společné tažení proti Andreji Babišovi (ANO), socialistickému premiérovi a obecně proti levicovým tématům. 

Video Rozhovor s politologem Janem Kubáčkem - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

salto ( 9. října 2015 12:34 )

V tom případě koštuju volební výsledek TOP na 0,1%

bobou ( 8. října 2015 08:03 )

A Kalousek je ten největší "převlečkabát" naší politiky. Spočítal již někdo v kolika stranách od sametu byl? A co vůbec nechápu je, jak tohoto rádoby odborníka na všechno může ještě někdo volit?

moiaza ( 8. října 2015 07:58 )

S Khárlem odejdou jen dementi. Průměrně inteligentní člověk by nikdy tuto loutku nevolil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa