Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovancův recept na uprchlíky? Potápět jejich lodě

Autor: ČTK, kal - 
10. června 2015
15:35

Vlna migrantů z Afriky vybudila k aktivitě i české zákonodárce. Jednou z podmínek pro udělení víza má být nově potvrzení, že cizinci do Česka nezavlečou žádné infekční onemocnění. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) k tomu přišel s nápadem, že jedním z řešení uprchlické otázky je potápění lodí u Libye.

Vzrušenou debatu vzbudila ve sněmovně novela zákona o azylu a o pobytu cizinců, kterou ve středu projednával bezpečnostní výbor. Ministr Chovanec při té příležitosti zopakoval, že Česko povinné kvóty pro přijímání běženců, které prosazuje Brusel, odmítá. Češi jsou podle něj ochotní diskutovat o případné pomoci Řecku a Itálii jako dvěma hlavním nárazníkovým zemím.

Ministr zároveň přiblížil, jak by pomoc mohla vypadat. Česko by například mohlo zaplatit uprchlíkům ubytování na nevyužitých hotelových pokojích, kde budou pobývat. Chovanec zmínil také plán potápění prázdných lodí pašeráků lidí u libyjských břehů či propustnosti maďarské hranice, přes kterou se dostávají lidé z Kosova. „Potápění lodí u břehů Libye je jednou z možností,“ citoval ministra vnitra server iDnes.cz.

Uprchlíci překonávají moře v přeplněných člunech Uprchlíci překonávají moře v přeplněných člunech | Jan Jedlička

Podle aktuálních plánů Evropské komise by Česko nejdřív mělo přijmout přes 1 300 uprchlíků, kteří jsou teď v Řecku nebo Itálii.

Novela azylového zákona, kterou poslanci na výboru podpořili, upravuje s ohledem na právo Evropské unie hlavně podmínky pro získání mezinárodní ochrany na území Česka. Dává nově právo odmítnout žadatele také v případě, pokud se v cizině dopustil „zvlášť krutého činu, i když byl údajně spáchán s politickým cílem“.

Anketa
Podporujete nápad ministra Chovance potápět uprchlíkům lodě?
počet hlasujících: 2151
Anketa
Podporujete nápad ministra Chovance potápět uprchlíkům lodě?
Ano
96 %
Ne
4 %
počet hlasujících: 2151

Žadatelé budou muset mimo jiné projít zdravotní prohlídkou, je-li to třeba pro ochranu veřejného zdraví. Předloha rovněž umožní zajistit žadatele, pokud je důvodné se domnívat, že by mohl představovat nebezpečí pro bezpečnost státu.

Novela předpokládá, že se sníží maximální doba, kdy žadatelé o udělení mezinárodní ochrany nemohou pracovat. Zatím tato lhůta činí rok, podle evropských směrnic to však může být nejvýše devět měsíců. Změnit se má také lhůta, do kdy musejí cizinci požádat o vydání povolení k dlouhodobému pobytu nebo prodloužení doby jeho platnosti.