Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Poslanci se mimořádně sejdou kvůli uprchlíkům: Chceme odpovědi, volá opozice

Podle předsedy Úsvitu do Česka přijde vlna imigrantů. (Ilustrační foto)
Podle předsedy Úsvitu do Česka přijde vlna imigrantů. (Ilustrační foto)  (Autor: Jan Jedlička)
Autor: bru, ČTK - 
16. června 2015
20:32

Poslanecké kluby opoziční TOP 09, ODS a Úsvitu požádaly o mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli migrační krizi v Evropské unii. Reagují tak na to, že koalice neumožnila debatu o tomto tématu na úterní schůzi. Politici se na jednání sejdou ve čtvrtek v 18:00.

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že ještě dnes večer předá šéfovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) podpisy potřebné ke svolání mimořádné schůze. K tomu je nutných minimálně 40 podpisů, všechny tři kluby mají dohromady 52 poslanců.

Hamáček večer sdělil, že žádost již obdržel. Schůzi svolal na čtvrteční podvečer.

Debatu o imigrační krizi v EU a povinných kvótách na přijímání uprchlíků žádaly na nynější schůzi KSČM, ODS a Úsvit. Zástupci těchto frakcí chtěli, aby premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) či příslušní ministři informovali Sněmovnu také o připravenosti České republiky na případný příliv žadatelů o azyl.

„Poslanci vládní koalice tím, že hlasovali proti tomu, aby o tom vláda s Poslaneckou sněmovnou diskutovala, již poněkolikáté rezignovali na své ústavní povinnosti,“ prohlásil Kalousek. „Vzhledem k tomu, že se takovým způsobem zachovali, nám opravdu nezbylo nic jiného než požádat o svolání mimořádné schůze,“ dodal.

Podle bývalé předsedkyně Sněmovny a poslankyně ODS Miroslavy Němcové není v zahraniční politice vážnější problém, kterému Česká republika nyní čelí, než je migrační krize v EU. To, že o ní vláda nechce s poslanci diskutovat, považuje za nefér nejen k zákonodárcům, ale i k občanům. „Nezbývá nám, než se na otázky, na které nám vláda odmítá odpovídat, zeptat pomocí tohoto nástroje,“ poznamenala Němcová.

Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch uvedl, že do Česka má v nejbližších týdnech přijít větší vlna imigrantů, vládní poslanci ale podle něj ukázali, že je jim současná situace „ukradená“.

„Chceme odpovědi. Chceme vědět, jakým způsobem je zajištěna bezpečnost občanů České republiky, a proto jsme se připojili k vyvolání mimořádné schůze, kde budeme striktně požadovat odpovědi na tyto otázky,“ konstatoval Černoch.

 

auslak ( 17. června 2015 11:44 )

knížepán je ubytuje a zaměstná na svém panství

jana999 ( 17. června 2015 09:12 )

Občanské sdružení Akce D.O.S.T. pořádá šestnáctý diskusní večer s názvem „Hovory na pravici“. v pondělí 22. června od 180 hodin. V budově ČSVTS (sál č. 217),Novotného lávka 5, Praha 1. Večer bude věnován tématu Příliv uprchlíků do Evropy:Multikulturní obohacení nebo občanská válka? Úvodní příspěvky přednesou: Doc. Mgr. Martin Konvička, Ph.D. – předseda Bloku proti islámu,Tomio Okamura – předseda strany Svoboda a přímá demokracie,poslanec PS PČR Lea Vojteková – publicistka Ladislav Zemánek – místopředseda Národní demokracie

valkaamir ( 17. června 2015 04:59 )

Ad zije emigrace Musite verit vlade .Budeme mit mensi pracovni dobu ja bych vzal mozna takovych 100000 cernejch muslimu .Chapejte vy zaostali vzdyt si prejete mit se tak dobre jako v USA kde padaji holubi do huby .Oni vy nepratele muslimu ti tam maji 60milionu cernejch a jaky maji blahobyt nechteji davat tanky na smetiste tak je budou cpat do Evropy chranit nas od rusu a podporovat Muslimy.Uz se tesim jak nebudu muset pracovat a budeme mit blahobyt.Zlati Americani jak to dobre vymysleli .To by Rus neudelal tam je hlad .Kdyz Rusy nemuzeme znicit vojensky znicime je nasi silou spojenych ceskomuslimskych bratri.Ad zije Nato a usa.

jiznicechy ( 17. června 2015 02:33 )

Jen zapomněla dodat, že 80% imigrantů z těchto zemí je v Evropě nezaměstnaných a zcela závislých na sociálních systémech danných zemí - takže si je platí Evropané ze svých už tak vysokých daní. Včera jsem se díval na nějakou reportáže z Norska, kde v Oslu je prakticky 100% znásilnění spácháno muslimskými pachateli atd. No, bezva, to tady ještě chybělo. Jo a jeden ten Arab tam na toho reportéra volal, že až bude v Norsku právo šaria, potom se budou všechny ženy oblékat slučně - měl na mysli burku a zahalené.

2244 ( 16. června 2015 23:47 )

nebo jak redaktor zaplakal, že lidi si jedou na dovolený a poslanci se "musí" sejít , to jsou žvásty

Zobrazit celou diskusi