Neuvěřitelně zachovalé mumie tří dětí našli v argentinských Andách vědci už v roce 1999. Až dnes se jim ale podařilo zjistit, jak vlastně zemřely. Podle expertízy jejich vlasů byly všechny tři zdrogovány kombinací piva a listů koky, které jsou základem kokainu.

Třináctiletá holčička, jejíž mumie je známa jako Ledové děvčátko, byla společně s dalšími dvěma dětmi určena k obětování přibližně rok před svou smrtí. Pravděpodobně pro svůj vznešený původ a krásu. Od té doby jim byl denně podáván alkohol a do úst vkládány lístky koky, kterou žvýkaly.

V těle děvčátka vědci našli mnohem větší množství drogy, než u mladších dvou dětí. Ususzují proto, že se možná svému osudu vzpírala a bylo potřeba ji utlumit.

Během celého roku pak byly děti uctívány a prošly celou řadou obřadů, až byly během rituálu zvaného capacocha poslány na smrt. Trojice však nezemřela násilím, kněží je vyvedli na vrchol sopky Llullaillaco, kde je nechali umrznout. Když děti upadly do bezvědomí přemístili ji do svatyní spolu se zlatými soškami bohů a dalšími rituálními předměty.

Fotogalerie
3 fotografie