Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čekání na konec světa si zkrátili vandalstvím: Turisté poničili mayské památky!

Turistky si fotí mayské památky v Guatemale
Turistky si fotí mayské památky v Guatemale  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
25. prosince 2012
15:11

Konec světa, jaký mnozí očekávali, před Vánocemi nepřišel. Čekání na něj však s sebou přineslo řadu negativních průvodních jevů. Jedním z nich je i poškození památek mayské civilizace.

21. prosince končil nejen dlouhý cyklus trvající přes pět tisíc let, ale také 13. baktun mayského kalendáře, což si část lidstva vyložila jako konec světa.

Nebývalý zájem, spojený s očekávanou apokalypsou, však odnesly archeologické památky historického města Tikal na severu Guatemaly. 

Turisté na zdejším posvátném místě Mayů slavili, že apokalypsa nepřišla. Jenže podle místní archeologické správy poškodili chrám, stojící na jednom z nejvýznamnějších starobylých mayských sídlišť.

Čekání na konec světa si tak krátili vandalstvím... A to na místě, které bylo zapsáno v roce 1979 organizací UNESCO na seznam světového dědictví lidstva.

Centrem starověké mayské říše však kdysi nebyla Guatemala, ale Mexiko. I zde se shromáždily na posvátných místech tisíce lidí. Třeba v chrámovém komplexu Chichén Itzá. Škody na památkách zde ale zaznamenány nebyly.

Pohled na velkou pyramidu v Tikalu Pohled na velkou pyramidu v Tikalu | Reuters

marie60 ( 25. prosince 2012 20:09 )

Parchanti !!!! Měl je nějaký MAY proklít.

mortis69 ( 25. prosince 2012 16:21 )

To je úroveň Přez 2000let tu stojí město,který přežilo i středověký Špaňely a pár vylízanců ho během chvíle poničí Tohle lidstvo si vážně zaslouží vychcípat

Zobrazit celou diskusi