Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nebezpečí zvané Apophis: Hrozí Zemi srážka s asteroidem?

Ruští vědci oznámili, že Zemi hrozí srážka s asteroidem. Co na to americká NASA?
Ruští vědci oznámili, že Zemi hrozí srážka s asteroidem. Co na to americká NASA?  (Autor: profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
15. ledna 2013
17:07

Když ruští vědci uveřejnili, že skutečně hrozí kolize Země a planetky Apophis, spadající do kategorie potenciálně nebezpečných, vyvolali vášnivou diskuzi, zda se lidé mají začít bát.

Vědci původně určili dva termíny, kdy by mohlo dojít ke kolizi mezi Zemí a planetkou Apophis - první byl v roce 2029, druhý v roce 2036. Apophis je planetka o velikosti tří a půl hřišť na americký fotbal. Objeven byl v červnu 2004 v observatoři v Arizoně.

Brzy si získal zlověstnou pověst. A také jméno, odkazující na staroegyptského mytologického hada, který představuje ztělesnění sil zla a chaosu a ohrožující náš svět. Nebo že by se snad astronomové dívali na seriál Hvězdná brána a pojmenovali planetku podle goaulda Apophise, jedné ze záporných postav této sci-fi série?

Na internetu se dokonce objevil seznam vědců z univerzity ze Southamptonu, které státy by v případě srážky byly Apophisem ohroženy nejvíce - patřila mezi ně Čína, Indonésie, Indie, Filipíny, ale i Japonsko, USA, Brazílie a z Evropy pak Británie a Itálie. Poměrně velký rozptyl...

Udeří na pátek třináctého?

"Asteroid se k nám přiblíží na vzdálenost pouhých 37 tisíc km už v srpnu 2009. Ke kolizi s naší planetou dojde zřejmě o sedm let později," tvrdil před časem profesor Leonid Sokolov z Petrohradské univerzity.

Závěry ruských vědců, kteří vypočetli střet Apophise se Zemí, však nyní dementovali v USA. Lidstvo si podle portálu Space.com může oddechnout - po přepočítání drah obou těles je pravděpodobnost kolize v těchto termínech pouze jedna ku milionu, uvedla NASA.

Zájem vědců o toto těleso zůstává nicméně obrovský. V pátek třináctého, konkrétně 13. dubna 2029, bude od Země vzdálen údajně jen 31 300 kilometrů, což je menší vzdálenost, než na jakou se pohybují od Země geostacionární družice (ty létají 36 tisíc kilometrů nad povrchem).

Tento průlet se tak podle NASA stane v této velikostní kategorii asteroidů vůbec "nejtěsnějším" v historii doložených záznamů Země. Již na podzim roku 2012 však bylo možné jeden z průletů Apophise vidět.

Již za měsíc, v polovině února, nás však čeká další a dokonce ještě "těsnější" průlet asteroidu - ve výšce zhruba 27 700 kilometrů se o něj postará menší, zhruba čtyřicetimetrový asteroid s poněkud nedramatickým označením 2012 DA14.

tochadda ( 16. ledna 2013 10:23 )

A že na tebe číhá každý den jeden, vstane ráno s tebou a během dne na něho narazíš ....

tochadda ( 16. ledna 2013 10:21 )

Matka příroda už neví, co s tímhle druhem,zvaným člověk.No a pětašedesát milionů let už sem nic velkého nepřilítlo,tak je čas udělat na Zemi pořádek.

kdoasi ( 15. ledna 2013 23:21 )

kdoasi ( 15. ledna 2013 23:20 )

paulrapid ( 15. ledna 2013 23:05 )

Miloš Zeman Pravda http://www.youtube.com/watch?v=5sYNjjUo1rU

Zobrazit celou diskusi