Dovolil si popřít zázrak. Tak alespoň označuje řada věřících vodu, kapající ze sochy Ježíše Krista v Bombaji. A poněkud kuriózní případ nyní putuje před soud v Indii.

Vězení hrozí muži, který označil vodu, padající ze sochy, za výsledek vadné vodoinstalace nebo něčeho takového. Boží znamení? Ne, ne, o to podle něj určitě nejde. Sadal Edamaruku (56), předseda indického racionalistického svazu, však rozzuřil svým prohlášením davy katolíků doběla.

Svatá voda je jen vodou ze záchoda, tvrdí skeptik

Na západní předměstí Bombaje přitom během jara proudily davy věřících. A lidé pili vodu v naději, že má léčivé a nebo dokonce svaté účinky. Podle vyjádření indického skeptika však pili prosakující odpadní vodu z toalet. A její pití bylo dokonce životu nebezpečné.

"Jde o případ falešného zázraku," řekl skeptik, když ho v jeho domě v Dillí navštívil reportér agentury AFP. "A jakýkoli falešný zázrak má za cíl získat peníze a moc," dodal. Podle náboženských vůdců však Edamaruku šíří "protikatolický jed" a na základě indického zákona o rouhání proti němu vznesli obvinění, díky kterému mu hrozí až 3 roky vězení.

V Indii sice převažuje mezi náboženstvími hinduismus, po jeho boku zde ale existuje celá řada dalších náboženství a náboženských praktik. Cílem Indického racionalistického svazu (vznikl v roce 1949) je však v zemi, která zaznamenává rychlý ekonomický růst, postavit vědeckou argumentaci proti pověrám.

Obviněný skeptik tak svůj život zasvětil vyvracení falešných zázraků a za poslední desítky let vyvrátil množství z nich. Ze svého obvinění si hlavu neláme - považuje ho za příležitost, jak změnit indický zákon proti rouhání.