Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krev nás očistí, křičí Filipínci z Ježíšova kříže

Autor: Josef Šťastna, ČTK - 
6. dubna 2012
14:42

Krev, křik a stovky turistů. To jsou Filipíny na Velký pátek, kdy mnozí odvážlivci na sebe dobrovolně berou muka, která na kříži podle křesťanů podstoupil Ježíš Kristus.

Desítky Filipínců se na Velký pátek nechaly přibít na kříž během tradičních obřadů, jimiž si místní věřící připomínají ukřižování Ježíše Krista. Krvavý obřad přilákal stovky diváků.

Katolická církev tradiční ukřižování věřících na Velký pátek neschvaluje, filipínský arcibiskup nicméně uvedl, že nehodlá ty, kteří se nechali na kříž přibít, odsuzovat.

Krvavý závazek

V zemědělské oblasti u města San Fernando severně od Manily začal rituál krátce před polednem místního času. Čtyřiačtyřicetiletý Arturo Bating rozpažil a zachoval stoický klid, když mu sousedé probili dlaněmi do dřevěného kříže deseticentimetrové hřebíky. Muž strávil na kříži několik minut. "Toto je závazek, který jsem učinil vůči Bohu, aby mou rodinu ochránil od nemocí," prohlásil Bating poté, co ho sousedé z kříže sejmuli.

Na stejném kříži se pak vystřídali další dva věřící. Jeden z nich, sedmapadesátiletý Alex Laranang, uvedl, že se tradičního rituálu účastní už třináctým rokem. "Nic za to nečekám. Dělám to pro svého Boha," řekl. "Bolest sotva cítím, nervy jsou umrtvené. Když je po všem, jdu domů, najím se a jdu spát. Po dvou dnech se pak vracím do práce," dodal.

Na kříži vísí i ženy

Desítky dalších věřících se chystaly k ukřižování v dalších částech Filipín. Nechyběly mezi nimi ani ženy.

Filipínský arcibiskup José Palma v rozhovoru pro rozhlasovou stanici uvedl, že se církev snaží věřící od účasti na krvavém rituálu odradit. Ty, kteří se přesto nechají ukřižovat, však za tento projev víry neodsuzuje.

Na Velký pátek si křesťané po celém světě připomínají ukřižování Ježíše Krista. Ale pouze na Filipínách se skutečně nechávají věřící na kříže přibíjet. Ovšem s postupujícími roky se mnohde toto představení stalo komerční záležitostí, která přiláká tisíce zvědavců.

dzery ( 7. dubna 2012 08:51 )

Po Praze už taky chodí jeden pošuk s křížem na zádech.

vladimir1950 ( 6. dubna 2012 16:30 )

Ty důtky jsou prý napuštěný prostředkem, co tlumí bolest..Ale stejně jsou to magoři.

vladimir1950 ( 6. dubna 2012 16:28 )

Jiný kraj,jiný mrav..Ale jsou to magoři na druhou..

naidka ( 6. dubna 2012 15:13 )

To jsou fanatici! Někde říkali, že ti, co vrážejí kajícníkům do rukou a nohou hřeby, se umí trefit mezi záprstní kosti tak, aby neporušili hybnost prstů. Potom hřeby vytáhnou a kajícník může hřešit znovu. Ale to bičování je masakr.

Digitt ( 6. dubna 2012 15:05 )

ještě jeden pěknej hřeb do ***e, ať si ten ksindl pořádně užije...

Zobrazit celou diskusi