I když neexistují přímé důkazy o tom, že by měli vlastní jazyk, dorozumívají se pomocí rozmanitého souboru skřeků hned na několika frekvencích, některých pro člověka nepostřehnutelných.

Z hlediska poměru velikosti těla a mozku jsou pak delfíni hned na druhém místě za "pány tvorstva" - a mají přitom i značně složitou mozkovou kůru, kde sídlí inteligence a vědomí. Různé výzkumy se přitom snaží dopátrat, jak moc delfíni chápou sebe samotné, jaké projevují emoce a jaký mají charakter, který je navzájem odlišuje. Důležitým prvkem se přitom stal tzv. zrcadlový test - jen málo zvířat dokáže rozpoznat sebe, když se uvidí v zrcadle. Delfíni to dokážou.

Co ale v poslední době zaráží, jsou jejich hromadné úhyny. Z pláží v Peru totiž ochránci zvířat a policisté odstranili v poslední době tisícovky uhynulých delfínů, což spustilo vlnu spekulací.

Hromadné sebevraždy nebo zásah člověka?

Objevily se i názory o hromadných sebevraždách delfínů a blížícím se konci světa. Pravda však bude patrně o něco méně fantaskní, i když na zajímavosti nepozbývá. "Nejpravděpodobnější hypotéza je možnost infekce způsobené virem," sdělil agentuře AP Gabriel Quijandria, zástupce ministra peruánského životního prostředí. 

Jenže peruánští ochránci zvířat z organizace Orca si myslí něco jiného. Podle nich jde o důsledek hledání ropy u pobřeží Peru, kde v poslední době pátrá třeba americká společnost BPZ Energy. Používá k tomu údajně seismický výzkum, který vyvolá smrtonosné zvukové vlny. Za smrtí tisícovek delfínů tak nakonec možná stojí nebezpečný predátor - člověk.