Kámen je umístěn v muzeu v Amsterodamu. Sem se dostal poté, co ho v roce 1969 od amerického velvyslance Williama Middendorfa dostal tehdejší nizozemský předseda vlády Willem Drees. Kámen údajně pochází z prvního přistání člověka na Měsíci. Informuje o tom německý deník Bild.

Bude třeba přepsat učebnice dějepisu? Bádání geologů totiž odhalilo, že se jde o podvrh! Nejedná se o kámen, ale zkamenělinu stromu, který pochází ze Země, nikoli z Měsíce. Tuto informaci potvrdila také mluvčí muzea Rijksmuseum Xandra van Gelderová, která dohlížela na analýzy exponátu. Uvedla, že jde o padělek.

Bývalý americký velvyslanec Middendorf, který v současnosti žije na Rhode Islandu, nizozemským médiím řekl, že kámen dostal o amerického ministerstva zahraničí. Na bližší podrobnosti si ovšem nemohl vzpomenout.

Znamená to, že američtí astronauti na Měsíci nikdy nepřistáli a všechno bylo jen dobře nahrané divadlo? Falešný kámen by se tak přiřadil k dalším důkazům, které vesmírné mise Spojených států zpochybňují. Již dříve mnozí skeptici upozornili na podezřelé snímky oblohy bez hvězd, na některé stíny, které na fotografiích z Měsíce směřují špatným směrem, či na americké vlajky vlající ve větru, přestože na Měsíci žádný vzduch není.

Amsterodamské muzeum má kámen pojištěný na půl milionu eur. Jeho skutečná hodnota je však padesát dolarů. Geologové tvrdí, že na první pohled poznali, že se jedná o padělek. Muzeum kámen získalo v roce 1988 po smrti bývalého premiéra Willema Dreese.