Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nová studie vyvrací mýty: Jíst více než tucet vajec týdně prospívá zdraví, má to ale háček

Autor: DVL - 
1. dubna 2024
05:00

Po velikonočních svátcích obvykle spousta domácností řeší, co s náloží vajec, která koledníci přinesou domů. Je jejich nadměrná konzumace opravdu zdraví škodlivá? Dříve se mělo za to, že vajíčka mají na cholesterol negativní dopad a jsou nevhodná pro ty, kteří trpí srdečním onemocněním. Nová studie ale tyto mýty vyvrací, píše web ABC News. Kozumenti ale musejí pojídat takzvaná obohacená vejce.

Konzumace více než tuctu obohacených vajec týdně negativně neovlivnila hladinu cholesterolu ve srovnání s bezvaječnou dietou mezi dospělými v USA ve věku 50 a více let, uvádí nová studie, která bude prezentována na výročních vědeckých zasedáních American College of Cardiology v Atlantě.

Studie má důkazy, že vejce – kdysi hanobená jako nežádoucí příčina vysokého cholesterolu – by mohla být součástí zdravé a vyvážené stravy, a to i pro lidi s vyšším rizikem srdečních onemocnění.

Ve studii celkem 140 dospělých starších 50 let, kteří také měli srdeční onemocnění nebo alespoň dva rizikové faktory pro rozvoj srdečního onemocnění, dodržovalo buď bezvaječnou dietu (méně než dvě vejce týdně), nebo dietu více než 12 obohacených vajec každý týden. Hladiny cholesterolu účastníků studie byly sledovány na začátku studie, poté znovu po čtyřech měsících.

Vejce jako zdroj bílkovin

Výsledky neprokázaly žádnou významnou změnu v hladinách HDL („dobrého“ cholesterolu) nebo LDL („špatného“ cholesterolu), což naznačuje, že konzumace alespoň 12 obohacených vajec každý týden neměla žádné negativní účinky na hladinu cholesterolu.

Obohacená vejce byla vybrána, protože mohou obsahovat vyšší hladiny „vitamínů D, B a E, omega-mastných kyselin a jódu spolu s nižším obsahem nasycených tuků,“ napsala doktorka Nina Nouhraveshová, výzkumná pracovnice Duke Clinical Research Institute v Durhamu v Severní Carolině a hlavní autorka studie.

Nouhraveshová poznamenala, že ve studii u pacientů s „onemocněním srdce nebo s rizikem rozvoje srdečního onemocnění konzumace 12 obohacených vajec týdně neovlivnila negativně jejich cholesterol po dobu 4 měsíců ve srovnání s pacienty, kteří byli na nevaječné doplňkové stravě."

K dostání běžně i v Česku

Obohacená vejce obsahují další množství vitamínů (jako je vitamín D) nebo omega-3 mastných kyselin, obvykle prostřednictvím krmiva pro slepice obohacené živinami. V Česku jsou běžně k dostání a jsou speciálně označena termínem "obohacená vejce". Tato vejce jsou snášena slepicemi, které dostávají speciální krmivo zvyšující jejich výživovou hodnotu. Například třízrnná vejce jsou od nosnic živených kromě pšenice také kukuřicí a ječmenem. Omega vejce obsahují žloutky, které mají o 30 % více zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin než ty běžné. Selenová vajíčka jsou pak navíc obohacená minerálem.

Pro většinu lidí jsou vejce výživná a vynikající zdroj bílkovin. Ale lékařští experti říkají, že každý člověk by si měl promluvit se svým poskytovatelem zdravotní péče o tom, zda je dieta bohatá na vejce vhodná vzhledem k jeho individuálním hladinám cholesterolu a dietním potřebám.

Video  Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá?  - Videohub
Video se připravuje ...

amerlock ( 1. dubna 2024 22:51 )

no to je přece jasné. Když ti z vajec teče, tak jseš zdravej, jestli že ne, tak jseš mrtvej Homolka! 😁

Peter Blšťák ( 1. dubna 2024 18:25 )

By ma zaujimalo ci je pravda ze vajcia su zdrave ale iba pokial je zltok nedovareny (klasicke volske oko, vajce na makko atd). Naopak, dovarene vajce ma byt nezdrave.

bullshit ( 1. dubna 2024 17:27 )

👍 😁

Miroslav Miki ( 1. dubna 2024 15:25 )

Litr slivovice anuluje cholesterol ze 100vajec 👍

anna1334 ( 1. dubna 2024 10:32 )

.. to je bohužel pravda 😕

Zobrazit celou diskusi