Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Řidiči, pozor! Dnes je poslední šance ušetřit, jízda po dálnicích výrazně zdraží

Autor: Alena Hechtová - 
29. února 2024
11:29

Čtvrtek je posledním dnem, kdy si mohou řidiči koupit dálniční známky za starou cenu. Od zítřka už bude třeba sáhnout hlouběji do kapsy. Ušetřit 800 korun může ten, kdo koupi viněty stihne do dnešní půlnoci. A vyplatí se, i když ta stará ještě bude platit.

Jak tedy ještě ušetřit? Celkem snadno. Lze totiž využít odkladu platnosti viněty. A to až o 30 dnů. Pokud si tedy šoféři stihnou celoroční známku koupit ještě dnes za původní cenu 1500 korun (nově to bude 2300 korun) na oficiálních stránkách edalnice.cz a platnost té staré jim končí v dohledné době, pořád na tom vydělají 800 korun.

Nevyhnutelný krok

I když roční kupon zdražuje, ty kratší měsíční a desetidenní naopak o pár korun zlevní. A nově se zavádí i jednodenní známka za 200 korun. Podle ministra dopravy Martina Kupky (48, ODS) bylo zdražení nevyhnutelné. „Pokud by docházelo k postupnému nárůstu ceny dálniční známky podle inflace, dálniční známka by teď stála přes 2500 korun. Snažili jsme se najít přijatelnou výši ceny,“ zdůvodňoval zdražení Kupka. Podle něj je třeba mít na paměti, že nové dálnice s sebou nesou větší komfort pro řidiče, ale i vyšší náklady na údržbu. Česko se tak má vydat cestou postupného zvyšování ceny dálničních známek podle inflace.

Pozor na podvody

Nejjednodušší způsob nákupu, při kterém se dá ještě ušetřit, je přímý nákup na internetu. Důležité je však využít oficiální stránky www.edalnice.cz. Jinak lze dálniční známky koupit na pobočkách České pošty nebo na čerpacích stanicích EuroOil. Pozor na podvodné e-shopy, které zvyšují poplatek, účtují různé manipulační poplatky a také poskytují jen omezené možnosti ve správě známky.

Ceny dálničních známek. Ceny dálničních známek. | ČTK/Ministerstvo dopravy

Nápor je, ale systém běží

Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka uvedl, že v souvislosti s očekávanými změnami je v posledních dnech zvýšený zájem o nákup elektronické dálniční známky. „Největší nápor očekáváme poslední den, kdy je možné do půlnoci zakoupit roční dálniční známku za stávající cenu. Systémy fungují bez problémů, zvýšené počty dotazů klientů odbavují operátoři zákaznické podpory 24 hodin 7 dní v týdnu,“ řekl.

Video  Kupka pro Blesk: Proč dálniční známka zdraží na 2 300 Kč? Z povolené rychlosti 150 km/h obavu nemá.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Wit.cz ( 29. února 2024 18:56 )

Největší důchody v historii, k průměrné mzdě nejvyšší v EU a stejně budou řvát a natahovat ruku. Pokoru a styďte se!

lahti ( 29. února 2024 15:52 )

Takže kokůtek Kupka z ODS argumentuje tímto:"Podle ministra dopravy Martina Kupky (48, ODS) bylo zdražení nevyhnutelné. „Pokud by docházelo k postupnému nárůstu ceny dálniční známky podle inflace, dálniční známka by teď stála přes 2500 korun. Snažili jsme se najít přijatelnou výši ceny,“ zdůvodňoval zdražení Kupka. " A důchodce o spravedlivé navýšení důchodů z důvodu inflace, zvýšení dané ze zákona naprosto protiústavně snížili, kdy ústavní soud, který je už součástí vlády, jim to pochopitelně posvětil. Proč nebyly stejně umenšené náhrady církvím, ty to dostávají samozřejmě navýšené o inflaci, tam si nikdo nedovolil ani ceknout, třeba pakáž z KDU-ČSL. Starý báby a dědky, který celej život pracovali, obere Jurečka a spol v pohodě...

Staroduchodce ( 29. února 2024 12:43 )

Doposud jsem si myslel, ža se platí za použití dálnic (dálniční známkou) a z peněz se dofinancovává údržba fyzického stavu dálnic. Ale ono to je za to, jak která vozidla "pšoukají". Tzn., že na údržbu technického stavu přispívá každý občan včetně dětí. U dětí a důchodců to je ve formě, že od státu budou dostávat na život méně.

Zobrazit celou diskusi