Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Cermat měl další výpadek! Systém podávání přihlášek na střední školy byl desítky minut nedostupný

Aktualizováno -
19. února 2024
16:30
Autor: ČTK - 
19. února 2024
15:50

Elektronický systém podávání přihlášek na střední školy byl dnes odpoledne několik desítek minut nedostupný, nyní opět funguje. Důvodem byl výpadek základních registrů, řekl ČTK okolo 16:00 ředitel organizace odpovědné za přípravu přijímacího řízení Cermat Miroslav Krejčí. Cermat podle něj přepnul systém DiPSy do režimu údržby, lidé tedy nemohli pracovat s přihláškami na střední školy ani podávat nové, a to ani v režimu bez přihlášení přes ověřenou identitu občana. Fungování systému Cermat podle Krejčího zastavil, aby nezatěžoval základní registry.

„Kdyby to býval byl problém třeba přetížením základních registrů, tak bychom jim vůbec nepomohli, kdybychom jim tam pořád posílali dotazy,“ řekl Krejčí. Okolo 16:00 se systém opět spustil.

Po otevření webu přihlašování na střední školy se lidem zobrazovala informace, že by se měl provoz obnovit v řádu desítek minut. „Provoz systému je momentálně pozastaven z důvodu problému na základních registrech. Měl by být obnoven v řádu desítek minut,“ bylo napsáno na stránce.

Mluvčí Digitální a informační agentury Anna-Marie Lichtenbergová ČTK řekla, že se řeší, kde problém vznikl. Podle ní to vypadá, že byl problém v základních registrech a centrálním místě služeb (CMS).

Centrální místo služeb umožňuje informačním systémům veřejné správy komunikovat mezi sebou.

Video  Tisková konference ministra školství Mikuláše Beka po jednání se zástupci odborů.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

 

 

krapotkin ( 20. února 2024 11:41 )

Za mých mladých let žádný CERMAT neexistoval. Při přijímačkách přišel ředitel do třídy, ukázal všem zapečetěnou obálku z ministerstva, před námi ji otevřel a obsah přepsal na tabuli. Ale to na ministerstvu seděli lidi, kteří tomu aspoň trochu rozumněli. Dnes je to samý kamarádíček s falešnými tituly a pak se musel založit zbytečný spolek vyžírků a darmožroutů - CERMAT, který taky ničemu nerozumí, ale hrabe prachy.

Uživatel_5650027 ( 20. února 2024 11:32 )

Přiznávám, že tomuto nerozumím. Chápu, že využití externí firmy by bylo daleko nákladnější. Pokud aplikace byla připravovaná interně, pak nechápu, když když byly nefunkční systémy, jaktože autoři na to nereagovali? Nejprve neopravili nefunkční systémy a po té následně nezačali vyvíjet potřebnou aplikaci. Nebudu do banky zavádět internet, nejprve zavedu elektriku. 🤔

BobyNo1 ( 20. února 2024 11:18 )

A kolik nervů to stálo a bude stát rodiče...

Petr Kolar ( 20. února 2024 11:13 )

Pokud by jste se o problem zajimal, nikdy by jste neco takoveho nenapsal. Skoly maji s prijimackami spojenou velkou administrativu. Nemluve o problemech kdyz se zaci hlasi na vice skol. Prave zavedeni systemu jim usetri obrovsky kus prace.
Jinak stale je moznost podavat prohlasky postaru - pisemne.

Petr Kolar ( 20. února 2024 09:58 )

Ucet bude radove nizsi, nez pokud by aplikaci delala externi firma. Tj. jde nakladove o velmi lacine reseni.
Aplikace nemuze byt zodpovedna za nefunkcni systemy, na kterych je zavisla. Banka vam take bez elektriny a internetu fungovat nebude - jde o veci kde jste zavisly na jinych stranach.

Zobrazit celou diskusi