Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Za víkend 10 tisíc přihlášek. Elektronický systém Cermatu odrážel útoky hackerů

Autor: ČTK - 
4. února 2024
18:38

O víkendu podalo přihlášky na střední školy prostřednictvím elektronického systému DiPSy přes 10.000 zájemců. Do dnešních 17:00 jich bylo 10 310, řekl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Státní organizace Cermat, která je za přípravu přijímacího řízení odpovědná, spustila systém se zpožděním v pátek před půlnocí, během víkendu podle Krejčího fungoval bez problémů, v sobotu odrazil díky automatické ochraně tři útoky hackerů, takzvané DDoS útoky.

Cermat počítá s tím, že celkem se letos na střední školy bude hlásit kolem 120.000 uchazečů, na podání přihlášek mají čas do 20. února. O případném prodloužení termínu pro podání přihlášek po 20. únoru kvůli pozdějšímu spuštění ministr školství Mikuláš Bek (STAN) rozhodne podle ministerstva v nadcházejícím týdnu. Jednání k tomu je podle Krejčího naplánováno na pondělí. Odklad způsobily problémy s nahráváním příloh a následné ověření bezpečnosti.

„Systém fungoval bez problémů, žádný zádrhel nebyl,“ řekl ČTK Krejčí. Doplnil, že během soboty zaznamenali tři takzvané DDoS útoky, první před 13:00, druhý kolem 17:00 a pak ještě zhruba v 19:00. Díky automatické ochraně systém ale dál fungoval. Někteří uživatelé mohli mít podle Krejčího problémy s načítáním stránky, to ale souviselo právě s aktivovanými ochranami proti DDoS, systém jako takový zasažen nebyl, dodal. Při DDoS se útočníci snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit, a tím narušit jejich fungování.

Uchazeči mohou přihlášky na školy vedle plně elektronického způsobu podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou. Hybridních přihlášek bylo o víkendu podáno zhruba deset procent, uvedl ředitel Cermatu.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit až 106.000 žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí dříve řekl, že se počítá zhruba se 120.000 uchazeči.

Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia se konají 12. a 15. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna.

Video  Epicentrum - Mikuláš Bek  - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Mar.tin ( 4. února 2024 22:19 )

Je vidět, že hackeři jsou vylízaní ubožáci, když už chtějí i dětem bránit přihlásit se ke studiu...

Zobrazit celou diskusi