Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Obleva lyžaře nerozhodila: Na hory vyrazily tisíce lidí, skiareály mluví o skvělých podmínkách

Autor: ČTK - 
17. prosince 2023
16:04

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji o víkendu vyrazily do lyžařských středisek tisíce lidí. Lyžuje se v Krkonoších, Orlických horách i v některých podhorských skiareálech, vyplynulo z dnešního sdělení zástupců středisek. Na hřebenech hor se upravují desítky kilometrů běžkařských tras. Podle krkonošské horské služby je na hřebenech nejvyšších českých hor 70 až 90 centimetrů sněhu.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn o víkendu lyžovalo více než 5000 lidí, více jich bylo v sobotu, řekla dnes ČTK mluvčí špindlerovského skiareálu Vendula Kalenská. Lyžuje se zhruba na 15 kilometrech upravených sjezdovek, v plné sezoně středisko nabízí téměř 30 kilometrů sjezdovek.

„Podmínky jsou na začátek zimní sezony skvělé, na sjezdovkách je až metr sněhu. Dnes jsme byli navíc v inverzi, bylo slunečno. Stěžejní lanovky a sjezdovky jsou v provozu včetně nové sjezdovky na Medvědíně a rozšířených částí na modré ve Svatém Petru i na Vodárenské,“ řekla ČTK Kalenská.

Východokrkonošský SkiResort Černá hora - Pec o víkendu nabídl lyžování na 26 kilometrech sjezdových tratí. SkiResort nabízí za plného provozu na jeden skipas lyžování zhruba na 50 kilometrech sjezdovek v šesti areálech.

„Do SkiResortu vyrazilo o víkendu na předvánoční výlet, sjezdové lyžování nebo běžky víc než 6000 lidí. K dispozici měli 26 kilometrů sjezdovek v pěti areálech ze šesti,“ řekla dnes ČTK mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Od pondělí 18. prosince budou ve SkiResortu otevřeny tři areály, a to Černá hora, Pec pod Sněžkou a Malá Úpa. „Na Černé hoře se bude lyžovat na téměř osmi kilometrech, v Peci na 8,5 km a na Malé Úpě bude otevřená kilometrová sjezdovka Pomezky. V pondělí a úterý očekáváme ve východních Krkonoších slunečné počasí. Od středy se má znovu ochlazovat a mělo by se znovu lyžovat i na čerstvém sněhu,“ řekla ČTK Plchová.

V Krkonoších v lavinových lokalitách platí první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pěti, lavinami tam nejsou ohroženy obydlená místa, sjezdovky ani přístupové cesty.

Do denního provozu se v sobotu vrátila po pravidelné podzimní odstavce kabinová lanovka na Sněžku, kvůli silném větru horní úsek z Růžové hory nebyl v provozu. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 km/h, uvedli její zástupci na webu.

Lyžuje se také v Orlických horách, například do Skicentra Říčky na Rychnovsku přijelo o víkendu okolo 1400 lidí. „V sobotu byla kvalita lyžování dobrá, ráno byly sjezdovky přimrzlé, ale mlha. Dnes bylo počasí spíše jarní, přes den nad nulou a vykouklo i slunce. V sobotu jsme měli 700 až 800 návštěvníků, dnes 600 až 700, z hlediska návštěvnosti průměrný prosincový víkend,“ řekl ČTK Petr Kánský ze Skicentra Říčky.

Ve středisku v Dolní Moravě na Orlickoústecku o víkendu lyžovalo přes 2000 lidí, uvedla Šárka Braunerová z horského resortu. Podmínky pro lyžování označila za skvělé díky dostatku sněhu a připraveným tratím.

Na východě Čech se o víkendu lyžovalo také v podhorských areálech, například v Hlinsku na Chrudimsku, Poličce na Svitavsku, v areálu Mladé Buky na Trutnovsku nebo areálu Ski Máchovka v Nové Pace na Jičínsku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi