Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékaři odtajnili detaily protestu: Odloží se tisíce návštěv a operací. Které nemocnice omezí nejvíc provoz?

Aktualizováno -
21. listopadu 2023
19:02
Autor: ČTK - 
20. listopadu 2023
17:20

Výpovědi z přesčasů podalo podle zástupců České lékařské komory (ČLK) více než 6100 lékařů, kteří budou nemocnicím chybět ve směnách. Od 1. prosince tak podle nich bude zajištěná akutní péče, odloží se ale tisíce ambulantních návštěv a stovky operací. Na tiskové konferenci Sekce mladých lékařů ČLK to dnes řekla její zástupkyně Monika Hilšerová. Ve velkých i menších nemocnicích jsou podle sekce oddělení, která mají 70 až 100 procent protestujících lékařů. Hrozbu protestu neodvrátilo ani jednání odborů s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem o navýšení platů.

Výrazně omezený provoz budou mít podle viceprezidenta ČLK Jana Přády například fakultní nemocnice v Krči či Motole, Hradci Králové nebo Nemocnice Jihlava. Omezená bude na začátku prosince podle lékařů hlavně plánovaná péče. „Akutní provoz bude velmi omezený i z hlediska čekání a tak dále,“ uvedl Přáda.

Podle Hilšerové měly nemocnice do dnešního dne naplánovat lékařům práci na prosinec. Rozpisy jsou podle ní velmi napjaté. „Když jeden lékař onemocní nebo onemocní jeho dítě, tak bude potřeba celý systém překopat a akutní péče zajištěna nebude,“ uvedla.

„Akce není protestem ani hrozbou, ale pouhé dodržování zákoníku práce,“ dodal Přáda. Právě jeho změna byla prvním impulzem k řešení protestů, od října totiž měl být dobrovolný počet přesčasových hodin za rok až 832 hodin, dvojnásobek dosavadního limitu, řekl. Forma protestu tak podle něj poukazuje na to, že deklarovaná dobrovolnost přesčasové práce ve zdravotnictví není reálně pravda.

Odpovědnost za současnou situaci nese podle Přády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), jehož návrhy na řešení jejich požadavků nepovažuje za dostatečné. Znovu se zástupci komory spolu se zdravotnickými odbory s ministrem sejdou v úterý odpoledne.

Zatímco požadované změny zákoníku práce se při předchozích jednáních se zástupci ministerstev práce a zdravotnictví podařilo vyřešit, neshoda zůstává v otázce zvýšení platů.  Odbory podle ministra odmítly navýšení odměn pracovníků ve zdravotnictví příští rok o 8,5 miliardy korun, což byla nejvyšší možná nabídka. Nabídl jim také růst platových tarifů o pět procent, řekl novinářům po dnešním jednání s protestujícími lékaři. 

„Oproti minulému týdnu jsme se prakticky neposunuli vůbec. Byla to téměř stejná nabídka jako minulý týden,“ řekl vůdce protestů ze Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) a viceprezident komory Jan Přáda. Slibovaný pětiprocentní nárůst se podle něj nedotkne všech zdravotníků.

ČLK podle prezidenta Milana Kubka trvá na sjednocení odměňování napříč nemocnicemi bez ohledu na to, zda je zřizuje stát či kraje. Základní odměna lékaře bez přesčasů by měla podle něj být 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy. „Netrváme na tom, aby to bylo už od ledna 2024, souhlasíme s postupným navyšováním,“ řekl Kubek. Ministerstvo ale podle něj nedalo dostatečné garance, že to tak bude. Za nedostatečnou považuje nabídku také předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Válek řekl, že udělal při snaze o dosažení dohody maximum, co bylo v jeho silách. „Náš partner požadavky stupňoval a neměl ochotu ke kompromisu,“ řekl ministr. Lékařům platy vzrostou podle něj i bez dohody, z veřejného zdravotního pojištění je na růst platů a mezd vyhrazeno příští rok 6,8 miliardy korun.

Uživatel_5683053 ( 21. listopadu 2023 19:41 )

Velmi moudrý názor/Celebrity-chachacha/ , lidé si dnes zvykli chodit k lékaři s každou prkotinou, diví se, že po 20 letech popíjení, kouření, nezdravého jídla, života bez pohybu mají vysoký tlak, bolesti kloubů, kyčlí, a další. Nezahrnuji nemoci, které člověk neovlivní, ale kolik z Vás jde do obchodu pěšky, místo televize na procházku a místo sezení u počítače a psaní do diskuze jde třeba cvičit?
Tímto Vám přeji pevné zdraví a klidný večer bez stresu.

Celebrity-chachacha ( 21. listopadu 2023 19:31 )

Lidi.
A co takhle starat se o své zdraví ,pak by doktoři nemuseli dělat přesčasy!
Godhaj a točeňák v nabídce vám fakt na zdraví nepřidá.
Zrovna tak chipsy a lahváče u televize .
Je to jen na vás a ne na lékařích.

Uživatel_5683053 ( 21. listopadu 2023 19:29 )

Napřed si prosím přečtěte Hippokratovu přísahu, potom běžte do běžné nemocnice, kde na oddělení leží 40 pacientů, na ně je v noci jeden lékař, do toho vozí rychlá pomlácené feťáky, alkoholiky ale i pacienty z dopravní nehody. Dále přijde v deset hodin v noci pacient s tím, že ho už 2 týdny bolí břicho, do toho se na oddělení zhorší pacient atd.
Než vynesete soudy, zkuste si to, třeba jako sanitář - a nic Vám nebránilo jít šest let studovat a dál se neustále vzdělávat. A ty nedostižné platy- víc si za běžnou pracovní dobu vydělá i automechanik či pokrývač. A to školné by musel platit každý, kdo nedělá v profesi ,kterou vystudoval, či se v ní vyučil/nejen lékaři/. U PC je každý chytrý...

krapotkin ( 21. listopadu 2023 16:59 )

Páni doktoři, skládali jste Hippokratovu přísahu a neplníte ji (třeba nechodíte za pacienty domů - ani pohotovost, to se musí vola RZ). Když se vám nelíbí vaše platy (pro mnohé nedostižné), zaplaťte školné a táhněte kam je vám libo.

Donna ( 21. listopadu 2023 12:57 )

Zobrazit celou diskusi