Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Banány po celém světě hubí nebezpečná nemoc. Vědkyně popsala, jaká je naděje na záchranu

Autor: Markéta Mikešová - 
14. listopadu 2023
05:00

Banány patří v Česku jednoznačně mezi nejpopulárnější ovoce. Jenže odrůdu, kterou tu konzumujeme, ohrožuje zákeřná houbová choroba známá jako panamská nemoc. Dokáže decimovat celé plantáže banánovníků, rostliny se proti ní nemají jak bránit. V posledních letech se rozšířila na další kontinenty a rostou obavy, co s milovanou odrůdou banánů bude. Podle Johany Rondevaldové z Katedry tropických plodin a agrolesnictví České zemědělské univerzity v Praze zatím nelze říct, jaký scénář nastane, vědci po celém světě se ale usilovně snaží banány ochránit.

„Panamská nemoc neboli fusariové vadnutí je závažná houbová choroba banánovníků, která se ve velké míře rozšířila zejména v padesátých a šedesátých letech minulého století a poprvé byla popsána v Panamě a v Kostarice, odtud tedy její název,“ popisuje Rondevaldová pro Blesk Zprávy.

V té době byla na světě nejvíce konzumovanou odrůdou banánů Gros Michel, jiná než kterou můžeme na pultech obchodů vídat dnes. Současná se jmenuje Cavendish a tvoří zhruba 47 procent aktuální produkce. Gros Michel ale byla na panamskou nemoc, respektive kmen této nemoci označovaný jako TR1 (tropical race 1), velmi citlivá a časem se stalo, že TR1 plantáže Gros Michel téměř všechny zdecimoval.

Vědci tak v minulém století vyšlechtili právě Cavendish, který je vůči TR1 odolný. „Bohužel v posledních letech je i tato odrůda v ohrožení, konkrétně kmenem TR4, který se prvně objevil v devadesátých letech minulého století v jihovýchodní Asii, odkud se rozšířil kolem roku 2010 do Afriky a v současné době je už výskyt potvrzen i v Jižní Americe,“ vysvětluje vědkyně, která působí v Laboratoři etnobotaniky a etnofarmakologie.

Spí desítky let a pak zničí celou plantáž

Panamská nemoc je totiž velmi zákeřná. Způsobuje ji houba Fusarium oxysporum f. sp. cubense, která se vyskytuje v půdě, kde může přežívat desítky let. Do rostliny vstupuje kořenovým systémem a napadá celé její pletivo – tak se v botanice nazývá soubor buněk společného původu a funkce.

Banánovník napadený panamskou nemocí se pozná tak, že mu žloutnou listy a uvadají. „Jakmile je jednou rostlina infikována, její uzdravení je téměř nemožné a choroba přechází i na nové odnože,“ říká Rondevaldová. Neexistuje žádný postřik, který by banánovníky před nemocí ochránil, jedinou možnou ochranou je prevence.

Banánovník napadený panamskou nemocí, kmenem TR4 Banánovník napadený panamskou nemocí, kmenem TR4 | Australské ministerstvo zemědělství

Podle vědkyně je šíření této choroby pro pěstitele skutečně závažné, protože opravdu dokáže zničit celé plantáže. „To by mělo samozřejmě obrovský vliv na ekonomiku některých zemí, které jsou na pěstování této plodiny mnohdy značně závislé,“ připomíná vědkyně, že banány jsou významným ovocem, které v některých zemích představuje hlavní exportní artikl. Například Kolumbie již vyhlásila stav nozue.

Závod o vyšlechtění nové odrůdy

Znamená to, že o banány úplně přijdeme? To podle Rondevaldové zatím nelze odhadnout, současný Cavendish ale zřejmě bude muset projít proměnou, aby se TR4 ubránil. „Výzkumná centra po celém světě se tímto problémem intenzivně zabývají a snaží se nalézt, respektive vyšlechtit odrůdu, která bude odolná k tomuto kmeni (TR4) a zároveň bude samozřejmě poskytovat chutné a kvalitní plody,“ konstatuje expertka.

Podle ní se již objevují první studie, které naznačují, že by se taková odrůda mohla podařit najít. „Asi nejnovější úspěch hlásí izraelská agrobiotechnologická společnost Rahan Meristem, která po několika letech intenzivního výzkumu uvede v roce 2024 na trh novou odrůdu Cavendish, která je ke kmeni TR4 kompletně rezistentní,“ líčí Rondevaldová s tím, že tato odrůda má dokonce poskytovat vyšší výnosy plodů a dřívější kvetení.

Je ale otázka, jak aktivity izraelských společností ovlivní současná válka v zemi. Rahan Meristem má hlavní kancelář v kibucu Kfar Roš ha-Nikra u hranic s Libanonen, nedaleko města Šlomi, kam v posledních týdnech mířily rakety radikálního hnutí Hizballáh.

freecoolin_zika ( 14. listopadu 2023 14:33 )

údajně to tam zavlekly ty žabičky, co jsou teď pro sichr na těchto banánech nalepené. ani bych se toho nedotk

Lomikel ( 14. listopadu 2023 13:30 )

opravička: Microspaerella, sorry.

Lomikel ( 14. listopadu 2023 13:14 )

Rádoby vědkyně neví co říká.
Ta choroba se nazývá Sigatoka, odborný název je Mycosphaella fijijensis.
Takže nikoli "Panamská nemoc" ale Fidžijská, podle ostrovů Fidži, kde byla poprvé lokalizována.
Dotaz: Kde a za kolik si koupila paní "vjedkyně" svůj diplom?? Že by v tom jela zase ta mladá a pohledná, nebo ta pověstná Plzeň ?

w.mojko ( 14. listopadu 2023 11:45 )

zas budú rady na banány, ako za čias toho zlého socializmu, keď nebolo čo jesť a ľudia treli biedu

krapotkin ( 14. listopadu 2023 11:22 )

Tak proto je celníci na hranicích v USA, Kanadě a Austrálii zabavují jako nebezpečné potraviny (oni tedy zabavují skoro všechno, aby si chudý turista musel kupovat jejich předražené a geneticky upravované potraviny).

Zobrazit celou diskusi