Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

10 spojenců v NATO včetně Česka se dohodlo na společné protivzdušné obraně

Autor: ČTK - 
11. října 2023
22:57

Deset členských států NATO, včetně České republiky, dnes v Bruselu učinilo další krok na cestě ke společnému nákupu systémů protivzdušné obrany. Zástupci těchto států totiž podepsali na okraj zasedání ministrů obrany v bruselském ústředí NATO dohodu, která vytvoří právní základ nezbytný pro nákupy. Jedná se o projekt společné protiraketové obrany nazvaný European Sky Shield. Pod německým vedením je cílem iniciativy posílit evropskou protivzdušnou a protiraketovou obranu prostřednictvím společného nákupu vybavení a raket pro evropské státy.

Podpisu dohody se dnes v Bruselu za Česko zúčastnil náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec, vyplývá z fotografie, kterou na svých stránkách zveřejnilo NATO. Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že očekává uzavření prvních dohod do tří nebo čtyř měsíců.

Na iniciativě se podílí deset spojenců z NATO: Belgie, Česko, Dánsko, Estonsko, Německo, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Nizozemsko a Slovinsko.

S projektem evropského protiraketového štítu, jehož cílem je nakoupit systémy, které pocházejí částečně z USA a Izraele, přišlo loni v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu Německo. Cílem je snížit náklady na pořízení a údržbu systémů skrze koordinované jednání zemí zapojených do projektu, uvedla k tomu tehdy agentura Reuters.

Některé významné evropské země však s iniciativou nesouhlasí. Jedná se například o Francii, Itálii či Španělsko. Paříž kritizuje, že projekt slouží k akvizici technologií vyráběných mimo Evropu. Státy totiž uvažují, že skrze iniciativu nakoupí například americké systémy Patriot či izraelské rakety Arrow 3.

Video  Dny NATO - letecká akrobatická skupina Orlik. (16. 7. 2023)  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi