Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dny NATO 2023! 100 tisíc lidí v první den. Premiéry, derniéry, HIMARS i americké F-35

Aktualizováno -
16. září 2023
20:15
Autor: Karel Janeček, trm, ČTK - 
16. září 2023
05:00

Vystoupením polské akrobatické skupiny Zelazny začaly na ostravském letišti v Mošnově dvoudenní Dny NATO., první den dorazilo asi 100 tisíc lidí, mohli poprvé vidět například vrtulníky americké výroby AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které si pořídila česká armáda, naopak derniéru má na akci jejich předchůdce, bitevní vrtulník Mi-24. Lákala i pětice letadel F-35 Lightning II, o jejichž koupi jedná Česko s USA. Česko není v NATO černým pasažérem, který riskuje a spoléhá jenom na pomoc spojenců. Naopak je zodpovědným státem, svoji bezpečnost bere vážně a pomáhá, kde je třeba, řekl v projevu premiér Petr Fiala (ODS). 

Předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík přičítá velký zájem dnešnímu krásnému počasí i atraktivnímu programu. „Myslím, že to je opravdu program jak dynamických, tak statických ukázek na evropské úrovni, protože jsou tady k vidění věci, které ne že v České republice, ale ani v okolních zemích ještě k vidění nebyly,“ řekl Pavlačík.

Dopoledne jako každoročně ucpaly silnice v okolí Mošnova ze všech stran kolony automobilů, ve kterých lidé čekali i déle než hodinu. Pavlačík řekl, že ale neví o žádné mimořádné události ani technickém problému v areálu ani jeho okolí, což je pro pořadatele nejdůležitější.

„Děláme to pro návštěvníky. To znamená, že kdyby areál byl poloprázdný za těchto podmínek, tak bychom si asi říkali, že něco není dobře, takže zájem návštěvníků nás samozřejmě velmi těší,“ řekl Pavlačík.

Fiala: Česko není černým pasažérem

Ministerský předseda uvedl, že je třeba si připomenout důležitost členství v NATO, které poskytuje výjimečné bezpečnostní záruky, které v minulosti Česko nemělo. Největší radost má z toho, že Česko není černým pasažérem v alianci.

„Naopak jsme zodpovědným státem, svoji bezpečnost bereme vážně a pomáháme, kde je třeba. Nemyslím tím jen válku na Ukrajině, účastníme se několika mírových misí, pomáháme bránit nebe nad východní Evropou, vysíláme záchranáře do míst postižených katastrofami, zachraňujeme lidské životy,“ uvedl. Poděkoval také hasičům, kteří pomáhali po požárech v Řecku, skvěle podle něj reprezentují české hodnoty.

Fiala také uvedl, že v posledních dvou letech se podařilo zahájit masivní a potřebnou modernizaci armády a vojenské techniky. Týká se to podle něj například bojových vozidel pěchoty, ručních zbraní, děl, tanků či vrtulníků. „Na této modernizaci se bude zásadně podílet i český obranný průmysl, ať už přímými dodávkami nebo ve spolupráci se zahraničními dodavateli,“ dodal.

Česko také na základě vojenského doporučení jedná se Spojenými státy o koupi 24 letounů F-35. Ministerstvo obrany by mělo finální výsledek vyjednávání představit vládě do několika týdnů. Kabinet následně rozhodne o nákupu. Maximální možnou částkou pro případný desetiletý kontrakt má být 5,62 miliardy dolarů (asi 124 miliard korun).

Na Dnech NATO jsou k vidění právě tyto letouny z výzbroje amerického a britského letectva. „Věřím, že za několik let zde tyto letouny přivítáme i v českých barvách, protože jsou to stroje budoucnosti, které jsou nejlepší volbou pro zajištění ochrany našeho vzdušného prostoru,“ dodala Černochová.

Řekla, že akvizice letounů F-35 nebude znamenat zásadní zásah do rozpočtu. „V prvních letech, kdy se čekají největší splátky, tak tyto největší splátky by v těch prvních letech neměly být ročně více než deset procent z rozpočtu ministerstva obrany, což je položka, kterou zvládneme, a za tu naši obranu a bezpečnost to stojí,“ řekla ministryně.

Americký velvyslanec pro Blesk: Ukážeme to nejlepší, co máme

Přijel jste u příležitostí Dnů NATO, na co byste čtenáře Blesku nalákal?

„Návštěvníkům bych doporučil dnes již ikonickou nejen leteckou vojenskou techniku, jakou jsou vrtulníky Chinook a Apache. Lidé často obdivují mamutí tankovací letoun KC-135 Statotanker a ještě mohutnější nákladní vojenské letadlo C-17 Globemaster. Samozřejmě už při příletu velký ohlas vzbudily nejmodernější americké stíhačky páté generace F-35A Lightning II. Mimochodem, víte, co v překladu znamená Lightning?“

Nechám se rád poučit.

„Blesk (usmívá se). Srdečně všechny zvu k návštěvě, těšil jsem se již mnoho dnů společně s nimi. Naší účastí na Dnech NATO demonstrujeme naše spojenectví, a to nejen s pořádajícími Čechy, se všemi členskými zeměmi NATO.“

Slyšel jsem, že toto je vaše první cesta do Ostravy. Jak se vám tady líbí?

„Máte správné informace. Jsem naprosto fascinován, jakou proměnou město Ostrava a i Moravskoslezský kraj prošly. Dříve se hovořilo o oblasti průmyslové, zatímco dnes zde vidím spoustu zeleně, čisté ulice, zajímavé příležitosti pro podnikání i studium. Měl jsem skvělý pocit ze setkání s rektorem i studenty.“

Dá se nějak Ostravsko srovnat s vaším bydlištěm v Bostonu?

„Je povzbuzující vidět, jak se obě města před očima transformují na moderní světové metropole. I s řadou kulturních a vzdělávacích institucí, jak jsem viděl při návštěvě vaší ostravské univerzity. Libí se mi, že i Ostravou protékají řeky jako v Bostonu. Jsou tím atraktivnější a lepšími místy pro život.“

První i poslední ukázky

Na akci budou jak premiéry, tak i derniéry. To druhé platí pro dosluhující sovětskou techniku, konkrétně nadzvukové letouny Su-22 a MiG-29 polského letectva. Naopak velkou českou veřejnou premiéru budou mít nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. A nezůstane jen u nich.

Armáda České republiky samozřejmě tradičně představí vše nejlepší a nejmodernější, co má ve výzbroji. Nejenom techniku leteckou, ale i pozemní, kupříkladu radar MADR,“ uvedl velitel Vzdušných sil generálmajor Petr Čepelka.

Rachot od gripenů

Obstarávat charakteristický ohlušující zvuk budou na největší letecké přehlídce v tuzemsku gripeny. Vzdušné síly Armády České republiky disponují 14 nadzvukovými víceúčelovými letouny JAS-39 Gripen. Gripeny se každoročně těší velkému zájmu návštěvníků.

Zábava i odpočinek s Bleskem

Partnerem Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR je deník Blesk, který připravil zábavu pro dospělé i děti. Návštěvníci zóny Blesku si budou moci zahrát bingo o zajímavé ceny, děti navštívit tvořivé dílničky, skákací hrad nebo malování na obličej. Součástí bude i odpočinková část s mini občerstvením. Děti i dospělé v zóně Blesku čeká bohatý program.

Dny NATO

  • Kde: Letiště Leoše Janáčka, Mošnov
  • Kdy: zítra 8:30 až 17:00
  • Za kolik: zdarma

Toužili po něm i Brazilci

Druhý rok po sobě se Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR zúčastní i přepravní letoun C-390 Millenium. „Je osvědčený, certifikovaný a dostupný. Má civilní certifikaci a akreditaci v Evropě. Dosáhl plné operační způsobilosti u brazilského letectva v březnu 2023,“ říká Bosco da Costa Junior, prezident a generální ředitel výrobní společnosti Embraer Defense & Security.

Video  Dny NATO  - Videohub
Video se připravuje ...

roxin ( 17. září 2023 07:07 )

Proč taková šaráda, stačí knoflík a je po srandě!

Jirik-ta ( 17. září 2023 03:34 )

Jirik-ta ( 17. září 2023 03:33 )

Jura Konečný ( 16. září 2023 23:49 )

http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/do­maci/­lubo­mir-zaoralek-stihacky-usa-f-35-armada-cernoc­hova­.A2309­15_155­031_do­maci_­dyn

Ten Zaorálek začíná rozumně mluvit.

Na co letadla, když je mají jiní členové NATO? Když je mají jiní, tak můžeme pořídit třeba tanky nebo drony. A ne to co už mají jiní.

Navíc: Výhody těch letadel jsou v tom, že vyhodnocují a reagují na přijímaná data z bojiště, ale ty data jim nikdo nedodá, protože u nás to není a dlouho ještě nebude zavedené.

Drahá hračka.

Provize byla? Kdo inkasoval?

vládo, koho byste tipnuli že vybral provizi jestli byla?

Jirik-ta ( 16. září 2023 19:59 )

bohužel korupce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa