Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další vlna zdražování piva v Česku. Ceny svých produktů zvedá Budvar i Bernard

Autor: ČTK, Mii - 
2. října 2023
16:07

Pivovar Budějovický Budvar zdraží pivo v listopadu či prosinci od pěti do osmi procent. Čepované pivo podraží o korunu, balené pivo o korunu až dvě koruny. Průměrné zdražení u baleného piva bude okolo 1,50 Kč. Příčinou jsou inflační tlaky, pivovaru také stále rostou náklady. ČTK to dnes sdělila manažerka komunikace Budvaru Ivana Chlumáková. Na zdražení upozornila Česká televize. Také Bernard Pivovar v Humpolci zvýší v půli října cenu piva pro restaurace o 5,5 procenta.

„Ceny vstupů monitorujeme celý rok, protože situace je v posledních letech (od začátku covidové pandemie) méně stabilní. Inflační tlaky i přes pokles inflace přetrvávají, a proto jsme nuceni přistoupit k úpravě cen,“ řekl obchodní ředitel Budvaru Zdenek Havlena.

Budvar naposledy zdražil před rokem, o osm až 11 procent. Situace na trhu mu loni neumožnila plně promítnout dražší vstupy do cen, což mělo dopad na ziskovost výrobků, uvedl Havlena. „Celkový inflační dopad v roce 2022 dosáhnul přibližně 20 procent, přičemž jsme promítli do cen zhruba polovinu tohoto negativního dopadu,“ uvedl. Ačkoli inflace v porovnání s předchozím rokem postupně zpomaluje, pořád se pohybuje v násobcích hodnot předchozích let, podotkl Havlena. Za hlavní tahouny nárůstu cen vstupů označil ceny obalů, surovin a mzdové náklady.

Pivovaru Budějovický Budvar loni klesly tržby z prodeje výrobků a služeb o necelá tři procenta na 3,03 miliardy. Zisk před zdaněním klesl o 39,5 procenta na 255,8 milionu Kč, zisk po zdanění klesl o 40 procent na 200,8 milionu. Vyplývá to z informací na webu firmy a z výroční zprávy. Národní podnik se musel loni vyrovnat se zastavením dodávek do Ruska i dopady inflace.

Zdraží i Bernard v restauracích

Zdražují i další pivovary. Plzeňský Prazdroj na konci srpna oznámil, že od 1. října zdraží většinu výrobků téměř o šest procent. Více se zvedly ceny balených piv, a to v průměru o 1,50 koruny na půllitr, méně ceny čepovaných – o korunu. Důvodem zdražení jsou stále rostoucí náklady na energie, obaly a dopravu.

Dále zdraží i Bernard. Zvýší v polovině října cenu piva dodávaného do restaurací a hospod o 5,5 procenta, což představuje nárůst o korunu na jedno pivo. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí pivovaru Radek Tulis. „Naposledy jsme ceny piva pro gastro upravovali před rokem. Důvodem změny cen je růst výrobních nákladů, zejména energií a obalového materiálu,“ uvedl. Dodávek piva Bernard do prodejen se toto zdražení týkat nebude. Pivovar loni vystavil přes 398 000 hektolitrů piva.

Video  Kde mají nejlevnější a nejdražší pivo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 3. října 2023 01:16 )

Krušovice 12 v plastu, skle i plechu má pachuť. Stejně tak Krušovice 10.
----------
Smíchovský Staropramen 10 mě nebaví, proto nekupuji. Stejně tak nekupuji Budvar 10. Staropramen 12 v akci v obchodech za 12,90 Kč kupuji, ale je třeba počítat s tím, že se nejedná o klasický český ležák. Má to plnou chuť, ale je to výrazně jiné.

Jan Kocián ( 2. října 2023 17:18 )

Krušovický Bohém z televizních reklam je dobré pivo za dobrou cenu, ale od samého svého počátku se jedná o mírně zkažené pivo. Jde evidentně o špatnou hygienu při výrobě!
------------
Krušovice 12 (plast, sklo) mívá občas divnou pachuť. Zde se evidentně jedná o oxidaci použitých chmelových produktů.

Jan Kocián ( 2. října 2023 17:02 )

Ale pozor, i Prazdroj 12 je v posledních týdnech špatný. Nedostatečně sladký. Je zbytečně moc kyselý a hořký. Prazdroj 12 se chutí blíží současnému Budvaru 12. Takže chyba na straně Plzně!

Jan Kocián ( 2. října 2023 16:47 )

Dobré zprávy přece jenom jsou: Budvar 12 i Budvar 33 jsou plnohodnotné ležáky. Kdo si chce koupit to jediné dobré a levné existující pivo od Budvaru, má možnost si dát obyčejný výčepní Pardál.

Jan Kocián ( 2. října 2023 16:33 )

Budvar 12 není dobrý. Před cca dvěma lety skončilo několikaleté období šizení dvanáctky Budvaru. Šlo o desítku nebo jedenáctku, ne dvanáctku. Poslední dobou už má Budvar 12 plnou chuť dvanáctky, ale kdo chce zjistit, jak kdysi chutnala dvanáctka od Budvaru, nejblíž k tomu má v dnešní době pivo slovenské výroby pod hlavičkou Heinekenu Zlatý Bažant.

Zobrazit celou diskusi