„Městská část si velmi dobře uvědomuje nedostatek pediatrů nejen na šestce a v Praze, ale i v celé České republice,“ uvedla radnice. Proto se městská část podle svého mluvčího rozhodla nabídnout volné prostory v Kladenské ulici, které v letošním roce opustila Česká pošta, právě dětským lékařům. Nájemcem bude podle Zemana společnost Medicentrum. Mimo běžnou péči bude na místě také výukové pracoviště pro lékaře před atestací, městská část tím chce rozšířit nabídku pro děti o další lékaře.

Specializované pediatrické pracoviště by mělo vzniknout do několika měsíců. „Než ale dojde k otevření, bude nutná rekonstrukce, která si zcela určitě vyžádá několik měsíců. Věřím však, že to bude relativně brzy a my budeme moci přivítat nové dětské pacienty,“ uvedl místostarosta Prahy 6 Marián Hošek (KDU-ČSL). Rekonstrukce je nyní podle Zemana na počátku a plán oprav či finanční náklady nejsou zatím známy.

Podle sdružení dětských praktiků je v ČR zhruba 1800 ordinací pro děti, chybí jich kolem 300. Atestaci získává podle České pediatrické společnosti (ČPS) pediatrů dostatek, lékařky ale často pracují v ordinacích až po mateřské, a někteří pediatři se věnují jinému oboru.