Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Jak budou vypadat kontroly na hranicích? Čeští policisté spojí síly s Němci a Poláky

Aktualizováno -
29. září 2023
13:25
Autor: ČTK - 
29. září 2023
12:46

Němečtí policisté budou kvůli boji proti nelegální migraci hlídkovat společně s českými a polskými kolegy na české a polské straně hranice. Dnes to oznámila německá ministryně vnitra Nancy Faeserová, která se na tom dohodla s českým a polským protějškem Vítem Rakušanem (STAN) a Mariuszem Kamińským. Podle Rakušana jde o stejný model, jaký nyní policie využívá na Slovensku. Se společnými česko-německými hlídkami na české straně hranice souhlasil český ministr vnitra již před týdnem. Trojice ministrů se podle Berlína rovněž dohodla na vytvoření společné operační skupiny proti převaděčům.

„Společně chceme rozbít krutou činnost pašeráckých band, které mají maximální zisk z lidské nouze a které pašují lidi nehledě na život ohrožující podmínky. Zároveň musíme včas rozpoznat nedovolený vstup a zabránit mu. Proto jsme se nyní dohodli posílit na českém a polském území společné hlídky tamní policie s našimi spolkovými policisty,“ řekla Faeserová. „Vytváříme navíc společnou operační skupinu, která maximálně zvýší pátrací tlak proti skupinám převaděčů,“ dodala.

„Jedná se o stejný model, jaký používáme se Slováky, kde společné hlídky kontrolují provoz již na slovenské straně hranice. Tento postup se ukázal jako velmi účinný. Spolu s německými kolegy budou hlídkovat i čeští policisté, společné hlídky mohou v případě potřeby zasahovat i na německé straně hranice,“ napsal ČTK Rakušan.

Spolkové ministerstvo vnitra poznamenalo, že na polské straně hranice už takové společné hlídky fungují, jejich činnost ale bude zintenzivněna, jak se Kamiński a Faeserová ve čtvrtek na okraj zasedání ministrů vnitra v Bruselu domluvili.

Společné hlídky na české a polské straně hranic jsou podle vzoru německé spolupráce se Švýcarskem, kde spolkoví policisté mohou v těsné součinnosti se švýcarskými policejními silami provádět kontroly na švýcarském území, a bránit tak neoprávněnému vstupu migrantů do Německa.

Faeserová již ve středu oznámila, že kvůli převaděčům a nelegální migraci německá policie s okamžitou platností zahajuje na hranicích s Českem a Polskem zesílené pružné a mobilní kontroly. Tyto kontroly nejsou stacionární, ale přizpůsobené aktuální situaci. Ministryně rovněž zdůraznila, že migrační krizi lze vyřešit jedině společným evropským azylovým systémem, v opačném případě je budoucnost otevřených vnitřních hranic v EU ohrožena.

Díky těmto opatřením Německo prozatím nezavede stálé hraniční kontroly, které ale Faeserová v případě další zhoršení situace nevylučuje. Stálé kontroly provádí Německo od roku 2015 na pomezí s Rakouskem. Střežena ale není celá délka hranice, ale jen vybrané přechody.

Video  Policisté chrání hranice před silným náporem nelegálních migrantů (září 2022).  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Martin Šíma ( 29. září 2023 15:32 )

A neměli bychom si spíš hlídat hranice na vstupu do republiky že Slovenska, a Poláci totéž???

Zobrazit celou diskusi